Kanapka: Różnice pomiędzy wersjami
M (Wyczyszczono treść strony z użyciem zmodyfikowanego AutoEd) |
|||
Linia 4: | Linia 4: | ||
'''Kanapka''' (przedmiot szkolny, który najmniej przydaje się w życiu)<ref>Uwaga! Istnieją też inne rodzaje kanapek!</ref> – [[twór]] złożony z pysznych trójkącików, będących najbardziej elementarnymi cząstkami w kanapce. Składają się one na 2 stany tego, z czego zbudowana jest kanapka, czyli na [[ser]] lub [[mięso]] i [[chleb]], pomiędzy które wciśnięta jest cienka warstwa [[Masło|masła]], warzyw lub mięsa. |
'''Kanapka''' (przedmiot szkolny, który najmniej przydaje się w życiu)<ref>Uwaga! Istnieją też inne rodzaje kanapek!</ref> – [[twór]] złożony z pysznych trójkącików, będących najbardziej elementarnymi cząstkami w kanapce. Składają się one na 2 stany tego, z czego zbudowana jest kanapka, czyli na [[ser]] lub [[mięso]] i [[chleb]], pomiędzy które wciśnięta jest cienka warstwa [[Masło|masła]], warzyw lub mięsa. |
||
==Wykonanie== |
== Wykonanie == |
||
Jedną z najbardziej popularnych kanapek, tradycyjną „kanapkę z [[ser]]em” wykonuje się następująco: |
Jedną z najbardziej popularnych kanapek, tradycyjną „kanapkę z [[ser]]em” wykonuje się następująco: |
||
# Bierzemy chlebek i kroimy dwie [[kromka|kromeczki]] o grubości ok. 8 mm. Bardzo ważnym jest, żeby to był chlebek, bo jeśli weźmiemy bułkę, to nie zrobimy „kanapki z [[ser]]kiem” tylko „bułkę z [[ser]]kiem”. |
# Bierzemy chlebek i kroimy dwie [[kromka|kromeczki]] o grubości ok. 8 mm. Bardzo ważnym jest, żeby to był chlebek, bo jeśli weźmiemy bułkę, to nie zrobimy „kanapki z [[ser]]kiem” tylko „bułkę z [[ser]]kiem”. |
||
# Jeśli chlebek jest „krojony”, to ta czynność w robieniu kanapki nie występuje: Przy krojeniu należy zachować ostrożność i jeśli jesteś młodym [[kucharz]]em, to niech w tej czynności pomoże ci ktoś [[dorosły]]. |
# Jeśli chlebek jest „krojony”, to ta czynność w robieniu kanapki nie występuje: Przy krojeniu należy zachować ostrożność i jeśli jesteś młodym [[kucharz]]em, to niech w tej czynności pomoże ci ktoś [[dorosły]]. |
||
# Gdy mamy już dwie ukrojone kromki, jedną z nich smarujemy masełkiem. Ważne jest, żeby masełko nie było zbytnio zmrożone, bo wtedy nici ze smarowania, a co za tym idzie – nici z kanapki. |
# Gdy mamy już dwie ukrojone kromki, jedną z nich smarujemy masełkiem. Ważne jest, żeby masełko nie było zbytnio zmrożone, bo wtedy nici ze smarowania, a co za tym idzie – nici z kanapki. |
||
# I znowu, jeśli jesteś młodym kucharzem, niech kanapkę posmaruje ktoś dorosły. |
# I znowu, jeśli jesteś młodym kucharzem, niech kanapkę posmaruje ktoś dorosły. |
||
# Po posmarowaniu pewnym jest, że chlebek z masełkiem nam upadnie masłem do dołu, tak że na początku należy ukroić 3 kromki chleba, żeby mieć nową na posmarowanie masełkiem. |
# Po posmarowaniu pewnym jest, że chlebek z masełkiem nam upadnie masłem do dołu, tak że na początku należy ukroić 3 kromki chleba, żeby mieć nową na posmarowanie masełkiem. |
||
Linia 15: | Linia 15: | ||
# Ukrojony serek układamy na posmarowanej masełkiem kromeczce i przykrywamy drugą, suchą od góry. |
# Ukrojony serek układamy na posmarowanej masełkiem kromeczce i przykrywamy drugą, suchą od góry. |
||
==Zastosowanie |
== Zastosowanie == |
||
[[Plik:Heavy Sandwich Scout.jpg|thumb|Zawsze jest pora, na kanapora!]] |
[[Plik:Heavy Sandwich Scout.jpg|thumb|Zawsze jest pora, na kanapora!]] |
||
Kanapkę można: jeść, rzucać nią, przyklejać do sufitu, przyklejać do ścian i zrobić z niej broń biologiczną. Za pomocą magicznego urządzenia, jakim jest [[toster]] można ją: |
Kanapkę można: jeść, rzucać nią, przyklejać do sufitu, przyklejać do ścian i zrobić z niej broń biologiczną. Za pomocą magicznego urządzenia, jakim jest [[toster]] można ją: |
||
* przemienić; |
* przemienić; |
||
* transmutować; |
* transmutować; |
||
Linia 30: | Linia 29: | ||
Według Jacka z [[Familiada|Familiady]] jest to najmniej przydatny przedmiot szkolny w życiu. |
Według Jacka z [[Familiada|Familiady]] jest to najmniej przydatny przedmiot szkolny w życiu. |
||
==Sposoby jedzenia |
== Sposoby jedzenia == |
||
* Na berserka |
* Na berserka |
||
* Na chirurga |
* Na chirurga |
||
* Normalnie |
* Normalnie |
||
* Normalnie z ciamkaniem |
* Normalnie z ciamkaniem |
||
* Przez odbyt |
* Przez odbyt |
||
* Włożyć bezpośrednio do żołądka (może być w kawałkach, ale nie musi) |
* Włożyć bezpośrednio do żołądka (może być w kawałkach, ale nie musi) |
||
* Religijnie |
* Religijnie |
||
Linia 46: | Linia 45: | ||
* Na maniaka |
* Na maniaka |
||
* Na kochanka/kę |
* Na kochanka/kę |
||
{{Przypisy}} |
{{Przypisy}} |
||
Wersja z 21:17, 17 kwi 2012
Och Kanapko!
Dlaczegoż spadasz zawsze masłem w dół?
Och Kanapko!
Sprawiasz mi wielki ból!
- Pieśń ludowa o kanapce.
Kanapka (przedmiot szkolny, który najmniej przydaje się w życiu)[1] – twór złożony z pysznych trójkącików, będących najbardziej elementarnymi cząstkami w kanapce. Składają się one na 2 stany tego, z czego zbudowana jest kanapka, czyli na ser lub mięso i chleb, pomiędzy które wciśnięta jest cienka warstwa masła, warzyw lub mięsa.
Wykonanie
Jedną z najbardziej popularnych kanapek, tradycyjną „kanapkę z serem” wykonuje się następująco:
- Bierzemy chlebek i kroimy dwie kromeczki o grubości ok. 8 mm. Bardzo ważnym jest, żeby to był chlebek, bo jeśli weźmiemy bułkę, to nie zrobimy „kanapki z serkiem” tylko „bułkę z serkiem”.
- Jeśli chlebek jest „krojony”, to ta czynność w robieniu kanapki nie występuje: Przy krojeniu należy zachować ostrożność i jeśli jesteś młodym kucharzem, to niech w tej czynności pomoże ci ktoś dorosły.
- Gdy mamy już dwie ukrojone kromki, jedną z nich smarujemy masełkiem. Ważne jest, żeby masełko nie było zbytnio zmrożone, bo wtedy nici ze smarowania, a co za tym idzie – nici z kanapki.
- I znowu, jeśli jesteś młodym kucharzem, niech kanapkę posmaruje ktoś dorosły.
- Po posmarowaniu pewnym jest, że chlebek z masełkiem nam upadnie masłem do dołu, tak że na początku należy ukroić 3 kromki chleba, żeby mieć nową na posmarowanie masełkiem.
- Posmarowaną kanapkę układamy na ozdobnym talerzyku i przechodzimy do krojenia sera. Ser powinien być żółty, o nieprzyjemnym zapachu, bo wiadomo, że im bardziej ser „śmierdzący”, tym smaczniejszy. Jeśli chcemy, aby koszt kanapki nie był zbyt duży, można wziąć serek pachnący.
- Pachnący ser delikatnie kroimy na plastry, zachowując prostopadłość ostrza noża krojącego w stosunku do blatu. Gdy nie masz zbyt siły lub jesteś młodym kucharzem, niech i w tej czynności pomoże ci dorosły.
- Ukrojony serek układamy na posmarowanej masełkiem kromeczce i przykrywamy drugą, suchą od góry.
Zastosowanie
Kanapkę można: jeść, rzucać nią, przyklejać do sufitu, przyklejać do ścian i zrobić z niej broń biologiczną. Za pomocą magicznego urządzenia, jakim jest toster można ją:
- przemienić;
- transmutować;
- zmutować;
- przemienić;
- zamienić światami;
- ulepszyć;
- level–upować;
- upgrade'ować na tosta.
Według Jacka z Familiady jest to najmniej przydatny przedmiot szkolny w życiu.
Sposoby jedzenia
- Na berserka
- Na chirurga
- Normalnie
- Normalnie z ciamkaniem
- Przez odbyt
- Włożyć bezpośrednio do żołądka (może być w kawałkach, ale nie musi)
- Religijnie
- Na anemika
- Na raz
- Pałeczkami
- Na bulimika
- Z wielkim szacunkiem
- Na poetę
- Na maniaka
- Na kochanka/kę
Przypisy
- ↑ Uwaga! Istnieją też inne rodzaje kanapek!
Artykuł ten zawiera udostępnione na licencji GNU FDL (lub jakoś tak) treści pochodzące w pierwotnej wersji ze strony z artykułami bezsensownymi lub z listy stron do usunięcia, zamieszczonych w Wikiencyklice. Pierwotny autor nieznany, gdyż najprawdopodobniej dostał niestrawności po bananie.