Makaron: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (-powt., {{t}})
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:7+-+makaron;).jpg|right|thumb|200px|Morski makaron]]
[[Plik:7+-+makaron;).jpg|right|thumb|200px|Morski makaron]]
'''Makaron''' – pożywienie z [[Mąka|mąki]], spożywane po uprzednim ugotowaniu z [[Jajko|jajkiem]], [[Twaróg|twarogiem]] albo [[Cokolwiek|czymkolwiek]]. Surowy '''makaron''' jest twardy i bardziej żółty niż ugotowany. Wśród wielu dziwacznych rodzajów makaronu wyróżniają się [[świderki]], czasem błędnie zwany [[spaghetti]] i muszelki. Najbardziej kiczowate są świderki i można je kupić w każdym [[Sklepik osiedlowy|sklepiku osiedlowym]].
{{{t}}pożywienie z [[Mąka|mąki]], spożywane po uprzednim ugotowaniu z [[Jajko|jajkiem]], [[Twaróg|twarogiem]] albo [[Cokolwiek|czymkolwiek]]. Surowy jest twardy i bardziej żółty niż ugotowany. Wśród wielu dziwacznych rodzajów makaronu wyróżniają się [[świderki]], czasem błędnie zwany [[spaghetti]] i muszelki. Najbardziej kiczowate są te pierwsze i można je kupić w każdym [[Sklepik osiedlowy|sklepiku osiedlowym]].


Wbrew powszechnym opiniom wynalazcą makaronu nie jest jakiś [[Włochy|Włoch]], lecz [[Szkocja|szkocki]] [[Żyd]] nazwiskiem MacAaron.
Wbrew powszechnym opiniom wynalazcą makaronu nie jest jakiś [[Włochy|Włoch]], lecz [[Szkocja|szkocki]] [[Żyd]] nazwiskiem MacAaron.

Wersja z 22:50, 11 maj 2013

Morski makaron

{Szablon:Tpożywienie z mąki, spożywane po uprzednim ugotowaniu z jajkiem, twarogiem albo czymkolwiek. Surowy jest twardy i bardziej żółty niż ugotowany. Wśród wielu dziwacznych rodzajów makaronu wyróżniają się świderki, czasem błędnie zwany spaghetti i muszelki. Najbardziej kiczowate są te pierwsze i można je kupić w każdym sklepiku osiedlowym.

Wbrew powszechnym opiniom wynalazcą makaronu nie jest jakiś Włoch, lecz szkocki Żyd nazwiskiem MacAaron.

Funkcje makaronu

  • Owijająca, można nim kogoś lub coś owinąć.
  • Konsumpcyjna, się go je albo spożywa, ewentualnie konsumuje.
  • Ozdobna, można doczepić nitkę i używać jako ozdobę choinkową albo kolczyki.
  • Niektóre odmiany są używane przez Włochów jako paliwo i używka.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.