Zupa: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to By Serscull. Autor wycofanej wersji to 83.22.175.48.) |
(+grafika) |
||
Linia 6: | Linia 6: | ||
===Rodzaje zupy=== |
===Rodzaje zupy=== |
||
[[Plik:Kremzpory jpg 750x750 q85.jpg|250px|thumb|A może chodziło im o krem ściągający pory?]] |
|||
* Zupa [[nic]] |
* Zupa [[nic]] |
||
* [[Zupa dziada]] |
* [[Zupa dziada]] |
Wersja z 19:59, 26 sty 2013
Zupa – bliżej nieokreślona ciecz (w skrajnych przypadkach ciało stałe) podawana jako danie głównie na stołach Polski jako środek zapobiegawczy w chorobach: popromiennej oraz poalkoholowej.
Charakterystyka zupy
Środowiskiem naturalnym zupy są garnki, kuchnia, podłoga, (co się często zdarza) i sobotnie obiadki u babci. Prócz różnobarwnych cieczy w zupie można znaleźć makaron, ryż, mięso i wygrzebywane na bok warzywa. Zupę najczęściej spożywa się łyżką, bo widelec przecieka.
Rodzaje zupy
- Zupa nic
- Zupa dziada
- Zupa pomidorowa
- Zupa z Kaczki (aka rosół)
- Zupa bieda
- Zupka chińska
- Wodzionka
- Zupa "przegląd tygodnia" – wrzucamy do gara, to co jest niepotrzebne w lodówce. Znana też jako zupa wojskowa.
- Czarna polewka
- Mleczna
- Żurek
- Barszcz
- Czekoladowa z cukrem pudrem i makaronem
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.