Piernik: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (od wierszówki nie płacą) |
(a najważniejsze, że grafika się nie zgubi) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Grafika:Piernik.jpg|thumb|right|200px|O, jaki ładny pierniczek]] |
|||
'''Piernik''' ([[łacina|łac.]] ''pierdolnik'') – rzecz twarda, ciemnobrązowa, warzona z piwem. |
'''Piernik''' ([[łacina|łac.]] ''pierdolnik'') – rzecz twarda, ciemnobrązowa, warzona z piwem. |
||
Wersja z 21:26, 24 lis 2007
Piernik (łac. pierdolnik) – rzecz twarda, ciemnobrązowa, warzona z piwem.
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych ciast, pokrywanych po wierzchu często solą, balami, a w środku przekładanych masą jabłkową. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w blokach, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po wakacjach).