Bagietka: Różnice pomiędzy wersjami
Ostrzyciel (dyskusja • edycje) M (ale babol) |
Znacznik: edytor wizualny |
||
Linia 17: | Linia 17: | ||
* [[kanapka]] |
* [[kanapka]] |
||
* [[jamnik]] |
* [[jamnik]] |
||
* [[Francja]] |
|||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
Wersja z 14:27, 20 sty 2021
Bagietka – jedyny rodzaj pieczywa sprzedawany na metry. Podbiła świat mnogością zastosowań zarówno kulinarnych, jak i szermierskich. Ulubiony przysmak Francuzów.
Hodowla bagietek
Bagietki są samożywne, potrafią same pobierać proste substancje dostępne w otoczeniu i wytwarzać z nich związki potrzebne do budowy organizmu i jego funkcjonowania. Jest to możliwe dzięki fotosyntezie, która zachodzi przede wszystkim w liściach oraz w innych zielonych częściach bagietek.
Poważnym wyzwaniem było dla bagietek utrzymanie odpowiedniej, pionowej pozycji. Wykształciły więc one sztywne łodygi umożliwiające im wzrost. U bagiet łodyga jest dodatkowo zdrewniała. Pozwala im to osiągać wysokość kilkudziesięciu metrów.
Ważnym procesem w życiu bagietek jest zapylenie, czyli przeniesienie pyłku z jednego kwiatu na inny. Rośliny wykorzystują do tego celu stare baby macające pieczywo w supermarkecie. Przyciągają je efektownym wyglądem, zapachem i wytwarzanym przez siebie nektarem. Budowa kwiatu jest taka, że pyłek przyczepia się do bab macających towar.
Bagietka musi być codziennie o 4:00 podlewana oraz nawożona mąką. Bagietki potrzebują dużo światła i odpowiedniej temperatury, aby móc rosnąć. Glebą najodpowiedniejszą dla bagietek są głębokie, zwięźlejsze ziemie glinkowate dobrze wilgoć podprowadzające, czynne i żyzne, niezbyt ubogie w wapno: rędziny, borowiny, glinki lessowe, gleby czarnoziemne. W piaskach i torfach nie udaje się dobrze. W pełni dojrzała bagietka traci liście i staje się zdatna do jedzenia. Niektóre bagietki wykształcają gruczoły czosnkowe.