Granat (wino): Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to KorwBot. Autor wycofanej wersji to 80.54.236.4.) |
(red. + czyszczenie + {{ok}}) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Granat''' – polskie [[tanie wino]] w odmianach Granat Zielony i Granat Czerwony. |
|||
'''Wino Granat''' – jeden z najbardziej uznanych szlachetnych napitków produkowanych w Polsce. Dzieli się na 2 podstawowe rodzaje: |
|||
* Granat Zielony – od koloru nalepki na butelce |
|||
* Granat Czerwony – od koloru nalepki na butelce, jednak smakosze nie zaliczają tej odmiany w poczet trunków szlachetnych (i słusznie). |
|||
⚫ | |||
==Granat Zielony== |
|||
Walory smakowe. Smak Granata Zielonego można porównać do świeżego [[piwo|piwa]] z odrobiną soku jabłkowego, ale bez bąbelków naturalnie. |
|||
⚫ | Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje [[efekt Dopplera]], czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji. |
||
⚫ | |||
Składniki: |
|||
* [[napalm]] |
|||
* odrobina łez [[Rysio z Klanu|Ryszarda Lwie Serce]] |
|||
* żużel |
|||
* jabłka |
|||
* woda |
|||
* siugar (czyt. siugał) |
|||
* tlen z raju utraconego |
|||
* siarka (łac. sulfur) |
|||
⚫ |
Wersja z 06:32, 14 kwi 2007
Granat – polskie tanie wino w odmianach Granat Zielony i Granat Czerwony.
Granat Zielony
Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje efekt Dopplera, czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji.