Granat (wino): Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to KorwBot. Autor wycofanej wersji to 80.54.236.4.)
(red. + czyszczenie + {{ok}})
Linia 1: Linia 1:
'''Granat''' – polskie [[tanie wino]] w odmianach Granat Zielony i Granat Czerwony.
'''Wino Granat''' – jeden z najbardziej uznanych szlachetnych napitków produkowanych w Polsce. Dzieli się na 2 podstawowe rodzaje:
* Granat Zielony – od koloru nalepki na butelce
* Granat Czerwony – od koloru nalepki na butelce, jednak smakosze nie zaliczają tej odmiany w poczet trunków szlachetnych (i słusznie).
Prawdziwy Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki, powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje efekt Dopplera, czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji.


==Granat Zielony==
Walory smakowe. Smak Granata Zielonego można porównać do świeżego [[piwo|piwa]] z odrobiną soku jabłkowego, ale bez bąbelków naturalnie.
Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje [[efekt Dopplera]], czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji.


[[Kategoria:Tanie wina]]
Składniki:
* [[napalm]]
* odrobina łez [[Rysio z Klanu|Ryszarda Lwie Serce]]
* żużel
* jabłka
* woda
* siugar (czyt. siugał)
* tlen z raju utraconego
* siarka (łac. sulfur)

[[Kategoria:Wina]]

Wersja z 06:32, 14 kwi 2007

Granat – polskie tanie wino w odmianach Granat Zielony i Granat Czerwony.

Granat Zielony

Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje efekt Dopplera, czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji.