Patelnia: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Szoferka. Autor wycofanej wersji to 83.14.245.170.)
Linia 1: Linia 1:
'''Patelnia''' – krótka [[broń obuchowa]], stosowana powszechnie głównie przez kobiety. Ze względu na niewielką wagę i rozmiar, idealnie pasuje do kobiecych zapotrzebowań na [[broń biała|broń białą]]. Charakteryzuje się stosunkowo niedługą [[rękojeść|rękojeścią]] i dużą [[głownia|głownią]]. Ma także dla płci pięknej często sentymentalne znaczenie, pewnie ze względu na charakterystyczny dźwięk wydawany przy zadaniu trafionego ciosu. Można nią wykonywać dwa rodzaje ataku. Pierwszy i najbardziej popularny jest to cios powierzchnią płaską, który niezwykle dobrze nadaje się do ogłuszania przeciwnika. Drugi, bardziej okrutny, to uderzenie krawędzią. Potrafi spowodować ono u ofiary naprawdę duże, silnie krwawiące [[rana cięta|rany cięte]]. Patelnią uderza się tradycyjnie tylko w głowę.
'''Patelnia''' – krótka [[broń obuchowa]], stosowana powszechnie głównie przez kobiety. Ze względu na niewielką wagę i rozmiar, idealnie pasuje do kobiecych zapotrzebowań na [[broń biała|broń białą]]. Charakteryzuje się stosunkowo niedługą [[rękojeść|rękojeścią]] i dużą [[głownia|głownią]]. Ma także dla płci pięknej często sentymentalne znaczenie, pewnie ze względu na charakterystyczny dźwięk wydawany przy zadaniu trafionego ciosu. Można nią wykonywać dwa rodzaje ataku. Pierwszy i najbardziej popularny jest to cios powierzchnią płaską, który niezwykle dobrze nadaje się do ogłuszania przeciwnika. Drugi, bardziej okrutny, to uderzenie krawędzią. Potrafi spowodować ono u ofiary naprawdę duże, silnie krwawiące [[rana cięta|rany cięte]]. Patelnią uderza się tradycyjnie tylko w głowę.


Ponadto patelnia służy niektórym ludziom do preparowania potraw kulinarnych, głównie
[[jajecznica|jajecznicy]]; w niektórych kulturach przyjęło się smażyć jajka na patelni do góry dnem. Jednak niektórzy, zwłaszcza [[żul|żule]] starają się unikać smażenia jajek na patelni, gdyż zgodnie z [[teoria patelni|teorią patelni]], masa jajek równa się tylko kwadratowi masy tłuszczu (np. margaryny) podzielonemu przez całkowity obwód powierzchni smażalnej, co wiąże się z małą opłacalnością.
{{stubkuch}}
{{stubkuch}}



Wersja z 20:02, 25 kwi 2007

Patelnia – krótka broń obuchowa, stosowana powszechnie głównie przez kobiety. Ze względu na niewielką wagę i rozmiar, idealnie pasuje do kobiecych zapotrzebowań na broń białą. Charakteryzuje się stosunkowo niedługą rękojeścią i dużą głownią. Ma także dla płci pięknej często sentymentalne znaczenie, pewnie ze względu na charakterystyczny dźwięk wydawany przy zadaniu trafionego ciosu. Można nią wykonywać dwa rodzaje ataku. Pierwszy i najbardziej popularny jest to cios powierzchnią płaską, który niezwykle dobrze nadaje się do ogłuszania przeciwnika. Drugi, bardziej okrutny, to uderzenie krawędzią. Potrafi spowodować ono u ofiary naprawdę duże, silnie krwawiące rany cięte. Patelnią uderza się tradycyjnie tylko w głowę.

Ponadto patelnia służy niektórym ludziom do preparowania potraw kulinarnych, głównie jajecznicy; w niektórych kulturach przyjęło się smażyć jajka na patelni do góry dnem. Jednak niektórzy, zwłaszcza żule starają się unikać smażenia jajek na patelni, gdyż zgodnie z teorią patelni, masa jajek równa się tylko kwadratowi masy tłuszczu (np. margaryny) podzielonemu przez całkowity obwód powierzchni smażalnej, co wiąże się z małą opłacalnością.

Szablon:Stubkuch