Mortadela: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(nowa strona)
 
(nowa strona)
Linia 1: Linia 1:
'''Mortadela''' - wyrób wędlinopodobny, jest spokrewniona z [[parówką]]. Mortadela ma smak identyczny jak parówka, tylko z tym że jest jeszcze większym obrzydlistwem. Mortadela wytwarzana jest ze wszystkiego co wpadnie do środka, nawet z tego co nie należałoby je spożywać np. [[papier toaletowy]]. Mortadela jest mieszaniną wszystkich pozostałości po produkcji [[wędlin]] z wyższej półki. Dla poprawienia smaku i zapachu tejże wyrobu, dodają wytopioną [[słoninę]] ze skwarkami. Mortadelę nabyć można głównie w sklepach sieci [[Biedronka]]. Kupują je głównie emeryci, renciści, menele, bezrobotni, studenci.
'''mortadela'''-królowa polskich stołów. Pochodzi z Itali krainy zwanej nie wiadomo czemu przez polaków WŁOCHAMI składa się głównie z wymion i penisów bydlęcych.
Z mortadeli można zrobić wiele rzeczy np
* schabowy
* sałatkę z tuńczyka
* koło zapasowe
* nunczako
* tonfe
* torpede dalekiego zasiegu
* korek do wina
Słowo mortadela wywodzi się prawdopodobnie z prasłowiańskiego Mordu na adeli.
Adela była to koza wodza apaczów którą zabito rytualnie by z jej wymion zrobić kiełbasopodobny wyrób. Mit ten opisał znany NRDowski poeta i trubadur Maj Karol[[Grafika:Przyklad.jpg]]

Wersja z 10:03, 11 gru 2008

Mortadela - wyrób wędlinopodobny, jest spokrewniona z parówką. Mortadela ma smak identyczny jak parówka, tylko z tym że jest jeszcze większym obrzydlistwem. Mortadela wytwarzana jest ze wszystkiego co wpadnie do środka, nawet z tego co nie należałoby je spożywać np. papier toaletowy. Mortadela jest mieszaniną wszystkich pozostałości po produkcji wędlin z wyższej półki. Dla poprawienia smaku i zapachu tejże wyrobu, dodają wytopioną słoninę ze skwarkami. Mortadelę nabyć można głównie w sklepach sieci Biedronka. Kupują je głównie emeryci, renciści, menele, bezrobotni, studenci.