Piernik: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Szoferka. Autor wycofanej wersji to 83.10.151.53.) |
|||
Linia 2: | Linia 2: | ||
'''Piernik''' ([[łacina|łac.]] ''pierdolnik'') – rzecz twarda, ciemnobrązowa, warzona z piwem. |
'''Piernik''' ([[łacina|łac.]] ''pierdolnik'') – rzecz twarda, ciemnobrązowa, warzona z piwem. |
||
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych [[ciastp|ciast]], pokrywanych po wierzchu często [[sól|solą]], balami, a w środku przekładanych masą [[jabłko]]wą. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w [[blok]]ach, zwykle przekładane warstwami [[marmolada|marmolad]]. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby [[fermentacja|sfermentowało]]. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki [[Wigilia|wigilijne]] zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po [[wakacje|wakacjach]]). |
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych [[ciastp|ciast]], pokrywanych po wierzchu często [[sól|solą]], balami, a w środku przekładanych masą [[jabłko]]wą. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w [[blok]]ach, zwykle przekładane warstwami [[marmolada|marmolad]]. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby [[fermentacja|sfermentowało]]. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki [[Wigilia|wigilijne]] zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po [[wakacje|wakacjach]]). Piernikiem nazywamy tak że, starego pana (inaczej dziadka) mówimy wtedy "Ty stary Pierniku". Często Stare Pierniki nie rozumieją co to znaczy, jak się do nich mówi. |
||
{{stubkuch}} |
{{stubkuch}} |
Wersja z 12:05, 3 paź 2008
Piernik (łac. pierdolnik) – rzecz twarda, ciemnobrązowa, warzona z piwem.
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych ciast, pokrywanych po wierzchu często solą, balami, a w środku przekładanych masą jabłkową. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w blokach, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po wakacjach). Piernikiem nazywamy tak że, starego pana (inaczej dziadka) mówimy wtedy "Ty stary Pierniku". Często Stare Pierniki nie rozumieją co to znaczy, jak się do nich mówi.