Wodzionka: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Linia 11: Linia 11:
*[http://pl.youtube.com/watch?v=lzSHagDvFzg/ kurs video robienia wodzionki]
*[http://pl.youtube.com/watch?v=lzSHagDvFzg/ kurs video robienia wodzionki]


[[Kategoria:Kulinaria]][[Kategoria:Katowice]][[Kategoria:Śląsk]]
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]][[Kategoria:Katowice]][[Kategoria:Śląsk]]

Wersja z 14:00, 30 maj 2008

Wodzionka - zupa której podstawowymi składnikami jest skamieniały chleb i woda. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego.

Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki, dzięki ogromnej zawartości (niespotykanej na całym świecie) w tamtejszej wodzie wodociągowej metali ciężkich i stężeniu chloru około 90%, które nadają wodzionce charakterystyczny dla niej posmak zardzewiałej miednicy. Pozostałymi składnikami wodzionki są:

  • skamieniały chleb - najlepiej z okresu epipaleolitu,
  • czosnek w proporcjach 3kg/litr zupy,
  • kostka smalcu,
  • gumowy kalosz do smaku.

Linki zewnętrzne