Wodzionka: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Linia 8: | Linia 8: | ||
*gumowy kalosz do smaku. |
*gumowy kalosz do smaku. |
||
==Linki zewnętrzne== |
|||
*[http://pl.youtube.com/watch?v=lzSHagDvFzg/ kurs video robienia wodzionki] |
|||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]][[Kategoria:Katowice]][[Kategoria:Śląsk]] |
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]][[Kategoria:Katowice]][[Kategoria:Śląsk]] |
Wersja z 13:08, 30 maj 2008
Wodzionka - zupa której podstawowymi składnikami jest skamieniały chleb i woda. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego.
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki, dzięki ogromnej zawartości (niespotykanej na całym świecie) w tamtejszej wodzie wodociągowej metali ciężkich i stężeniu chloru około 90%, które nadają wodzionce charakterystyczny dla niej posmak zardzewiałej miednicy. Pozostałymi składnikami wodzionki są:
- skamieniały chleb - najlepiej z okresu epipaleolitu,
- czosnek w proporcjach 3kg/litr zupy,
- kostka smalcu,
- gumowy kalosz do smaku.