Piernik: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Grafika:Piernik.jpg|thumb|right|200px|O, jaki ładny pierniczek]] |
[[Grafika:Piernik.jpg|thumb|right|200px|O, jaki ładny pierniczek]] |
||
'''Piernik''' ([[łacina|łac.]] ''pierdolnik'') – rzecz twarda, |
'''Piernik''' ([[łacina|łac.]] ''pierdolnik'') – rzecz twarda, w kolorze guwna, warzona z piwem. Kolega wiatraka. |
||
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych [[ciasto|ciast]], pokrywanych po wierzchu często [[sól|solą]], balami, a w środku przekładanych masą [[jabłko]]wą. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w [[blok]]ach, zwykle przekładane warstwami [[marmolada|marmolad]]. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby [[fermentacja|sfermentowało]]. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki [[Wigilia|wigilijne]] zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po [[wakacje|wakacjach]]). |
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych [[ciasto|ciast]], pokrywanych po wierzchu często [[sól|solą]], balami, a w środku przekładanych masą [[jabłko]]wą. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w [[blok]]ach, zwykle przekładane warstwami [[marmolada|marmolad]]. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby [[fermentacja|sfermentowało]]. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki [[Wigilia|wigilijne]] zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po [[wakacje|wakacjach]]). |
Wersja z 19:14, 5 cze 2009
Piernik (łac. pierdolnik) – rzecz twarda, w kolorze guwna, warzona z piwem. Kolega wiatraka.
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych ciast, pokrywanych po wierzchu często solą, balami, a w środku przekładanych masą jabłkową. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w blokach, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po wakacjach).
Stary piernik
To takie ciasteczko starsze wiekiem. Mówimy wtedy do niego ty stary pierniku!, ale tak naprawdę nie wiemy, czy usłyszy, bo ma słaby słuch i nie wiemy, czy zrozumie, bo ma problemy z koncentracją.