Yerba mate: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(Ale ze mnie lama, wandalizuję Nonsensopedię...)
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Misiek95. Autor wycofanej wersji to 77.237.0.191.)
Linia 1: Linia 1:
[[Grafika:Mate.jpg|right|thumb|200px|Mate]]
spier***!!!! od Yerby!!!

'''Yerba mate, herba mate, mate''' – napój z liści [[ostrokrzew paragwajski|ostrokrzewu paragwajskiego]], wynaleziony w [[Paragwaj]]u, rozpowszechniony przez [[jezuici|jezuitów]] i Naczelnego Kowboja RP [[Wojciech Cejrowski|Wojciecha Cejrowskiego]]. Do naczynia, guampy, dodaje się bombillę, rurkę, żeby ci paprochy nie wlazły do buzi.

Wyjątkowi snobi twierdzą, że do picia tegoż naparu winno się używać niesamowitych wielkości naczynka Palo Santo (ok 1,5cm wysokości i 5ml pojemności), które choć produkuje się na dużą skalę to mówi się, iż pochodzą z rąk Indian. Prawdziwi mateiści nie omieszkają również zaznaczyć, że należy używać bombilli tylko z prawdziwego srebra w kształcie łyżeczki. Co ciekawe nie wolno tą łyżeczką mieszać naparu (prawdopodobnie sprzyja to wywoływaniu złych duchów)!

Z ważnych zasad należy też przestrzegać tego, aby woda miała temperaturę równo 75 stopni Celsjusza, bo inaczej listki się poparzą i obrażą na nas, No i przede wszystkim zużyte listki trzeba wyrzucać do matki Ziemi! Bo tata klop nie jest dla nich zbyt dobry i miesza je łagodnie mówiąc z kałem.

Istnieje uzasadnione przypuszczenie że Yerba Mate ma wiele wspólnego z sokiem z gumijagód i magicznym napojem [[obelix|galów]].

[[Grafika:Palo_Santo_i_Bombilla.jpg|thumb|left|300px|naczynko Palo Santo + Bombilla]]

{{stubkuch}}

[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

Wersja z 07:19, 17 lip 2009

Mate

Yerba mate, herba mate, mate – napój z liści ostrokrzewu paragwajskiego, wynaleziony w Paragwaju, rozpowszechniony przez jezuitów i Naczelnego Kowboja RP Wojciecha Cejrowskiego. Do naczynia, guampy, dodaje się bombillę, rurkę, żeby ci paprochy nie wlazły do buzi.

Wyjątkowi snobi twierdzą, że do picia tegoż naparu winno się używać niesamowitych wielkości naczynka Palo Santo (ok 1,5cm wysokości i 5ml pojemności), które choć produkuje się na dużą skalę to mówi się, iż pochodzą z rąk Indian. Prawdziwi mateiści nie omieszkają również zaznaczyć, że należy używać bombilli tylko z prawdziwego srebra w kształcie łyżeczki. Co ciekawe nie wolno tą łyżeczką mieszać naparu (prawdopodobnie sprzyja to wywoływaniu złych duchów)!

Z ważnych zasad należy też przestrzegać tego, aby woda miała temperaturę równo 75 stopni Celsjusza, bo inaczej listki się poparzą i obrażą na nas, No i przede wszystkim zużyte listki trzeba wyrzucać do matki Ziemi! Bo tata klop nie jest dla nich zbyt dobry i miesza je łagodnie mówiąc z kałem.

Istnieje uzasadnione przypuszczenie że Yerba Mate ma wiele wspólnego z sokiem z gumijagód i magicznym napojem galów.

Plik:Palo Santo i Bombilla.jpg
naczynko Palo Santo + Bombilla

Szablon:Stubkuch