Bułka z bananem: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(historia, dodatki)
Linia 4: Linia 4:


{{stubkuch}}
{{stubkuch}}
== Historia bułki z bananem ==
Bułka z bananem pierwszy raz została sporządzona w Opocznie, za panowania w Rosji niejakiego [[Lenin|Lenina]]. Tę wymyślną potrawę przyrządziła Leokadia Kononowicz. Z początku danie nie cieszyło się zbytnią sławą, dlatego też wycofano ją z jadłospisu opocznian. Po roku [[1981|1981]] bułkę z bananem można było znaleźć na sklepowych półkach razem z octem na popitkę. Bułka z bananem nabrała nowego znaczenia i od tej pory jest dość popularna, szczególnie na skoczniach oraz w domu państwa Małysz.
== Dodatki do bułki z bananem ==
Do bułki z bananem można dodawać różnego rodzaju przyprawy. Główną przyoprawą dodawaną do bułki z bananem jest powietrze. Gdy doda się do tej wspaniałej potrawy trochę powietrza, zaczyna ona smakować jak stolec.
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

Wersja z 01:16, 27 gru 2009

Bułka z bananem bez banana
Bułka z bananem bez bułki

Bułka z bananem – zamiennik bułki z serem popularny wśród skoczków narciarskich. Potrawa składa się z bułki oraz banana (sic!). Naczelnym amatorem tej potrawy jest polski skoczek – Adam Małysz, który jako pierwszy publicznie przyznał się do jej spożywania. Smakuje nie mniej, nie więcej, tylko jak bułka z bananem.

Szablon:Stubkuch

Historia bułki z bananem

Bułka z bananem pierwszy raz została sporządzona w Opocznie, za panowania w Rosji niejakiego Lenina. Tę wymyślną potrawę przyrządziła Leokadia Kononowicz. Z początku danie nie cieszyło się zbytnią sławą, dlatego też wycofano ją z jadłospisu opocznian. Po roku 1981 bułkę z bananem można było znaleźć na sklepowych półkach razem z octem na popitkę. Bułka z bananem nabrała nowego znaczenia i od tej pory jest dość popularna, szczególnie na skoczniach oraz w domu państwa Małysz.

Dodatki do bułki z bananem

Do bułki z bananem można dodawać różnego rodzaju przyprawy. Główną przyoprawą dodawaną do bułki z bananem jest powietrze. Gdy doda się do tej wspaniałej potrawy trochę powietrza, zaczyna ona smakować jak stolec.