Perła (piwo): Różnice pomiędzy wersjami
M (rv) |
|||
Linia 13: | Linia 13: | ||
==Perła Export== |
==Perła Export== |
||
Nikt nie wie, po co powstała. Dzięki temu, że |
Nikt nie wie, po co powstała. Dzięki temu, że jej stosunek ceny do jakości jest świetny, piją ją przede wszystkim studenci. Tak naprawdę smakuje jak zlewki Goolmana [<--Chyba się z Natalką na głowy pozamieniałeś] (który jest z kolei produkowany z resztek Perły Chmielowej i Mocnej). |
||
==Zobacz też== |
==Zobacz też== |
Wersja z 13:11, 15 lis 2009
Perła – piwo pochodzenia lubelskiego. Trunek zyskał swą nazwę dzięki temu, że puszki idealnie nadawały się do rzucania przed wieprze. Piwo szeroko spożywane w województwie lubelskim, poza nim nieznane.
Szkolenie każdego małego dziecka na Lubelszczyźnie przebiega według hasła Perła Chmielowa jest smaczna i zdrowa. Często wybierana jako napój do przepłukania ust w godzinach wczesnopopołudniowych. Dość kwaśna, przez co dobra do mocno słonych przystawek. Perła produkowana i spożywana jest w trzech odmianach, Chmielowej i Mocnej i Eksportowej.
Znanym wielbicielem lubelskiego piwa jest Jakub Wędrowycz. Także Karol Wojtyła, ilekroć wracał do rodzinnego Lublina, pytał Jak tam moja Perełka?
Perła Chmielowa
Perła Chmielowa – piją je tylko dziewczynki i małe dzieci, czasem również się zdarza, że kobiety w ciąży. Smakuje jak woda z brudnej rzeki, ale i tak jest lepsze od Harnasia – piwa po chuju.
Perła Mocna
Perła Mocna – napój bogów (nawet trzech), nektar z mocną zawartością alkoholu (7,6%). Lekki posmak spirytusu nadaje temu piwu iście wyrafinowany charakter.
Perła Export
Nikt nie wie, po co powstała. Dzięki temu, że jej stosunek ceny do jakości jest świetny, piją ją przede wszystkim studenci. Tak naprawdę smakuje jak zlewki Goolmana [<--Chyba się z Natalką na głowy pozamieniałeś] (który jest z kolei produkowany z resztek Perły Chmielowej i Mocnej).