Wodzionka: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to 83.10.211.93. Autor wycofanej wersji to 83.30.6.190.) |
|||
Linia 10: | Linia 10: | ||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
||
[[Kategoria:Śląsk]] |
[[Kategoria:Śląsk]] |
||
Jeśli zjesz taką wodziankę , poczujesz prawdziwe ślunskie rury . |
Wersja z 18:37, 9 paź 2010
Provided ID could not be validated.
Provided ID could not be validated.
Wodzionka, wodzianka – zupa, której składnikami są skamieniały chleb (najlepiej z okresu epipaleolitu), czosnek w proporcjach 3kg / litr zupy, kostka smalcu i wrzątek. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego.
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki, dzięki ogromnej zawartości (niespotykanej na całym świecie) w tamtejszej wodzie wodociągowej metali ciężkich i stężeniu chloru około 90%, które nadają wodzionce charakterystyczny dla niej posmak zardzewiałej miednicy.
Potrawa zyskała popularność dzięki ślunskim chłopokom, którzy śpiewali instrukcję obsługi. Szablon:Stubkuch