Frytki: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (robot dodaje: pt:Batata frita usuwa: sv:Pommes frites) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Frytki.jpg|thumb|right|220px|Weeeź jedną, nikt nie zauważy...]] |
[[Plik:Frytki.jpg|thumb|right|220px|Weeeź jedną, nikt nie zauważy...]] |
||
{{Cytat|A może frytki do tego?|'''Frytki''' w słynnej anegdocie}} |
{{Cytat|A może '''frytki''' do tego?|'''Frytki''' w słynnej anegdocie}} |
||
{{Cytat|Frytki, frytki dla każdego, dla dużego i małego|Frytki według [[Gracjan Roztocki|Gracjana Roztockiego]]}} |
{{Cytat|'''Frytki''', '''frytki''' dla każdego, dla dużego i małego|'''Frytki''' według [[Gracjan Roztocki|Gracjana Roztockiego]]}} |
||
'''Frytki''' – żółte paski wyrabiane z [[ziemniak|ziemniaków]], popularne w [[Polska|Polsce]] i w krajach ościennych, a także na [[Bałkany|Bałkanach]] i w [[Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich|Rosji]]. Są przeznaczone do [[smażenie|smażenia]], a potem do [[jedzenie (czynność)|zjedzenia]] oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów [[kuchnia polska|kuchni polskiej]], czyli z dodatkiem [[sól|soli]], [[keczup]]u albo [[majonez]]u, czy też z dwoma a czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie od wizji kucharza lub złożonego zamówienia. |
'''Frytki''' – żółte paski wyrabiane z [[ziemniak|ziemniaków]], popularne w [[Polska|Polsce]] i w krajach ościennych, a także na [[Bałkany|Bałkanach]] i w [[Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich|Rosji]]. Są przeznaczone do [[smażenie|smażenia]], a potem do [[jedzenie (czynność)|zjedzenia]] oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów [[kuchnia polska|kuchni polskiej]], czyli z dodatkiem [[sól|soli]], [[keczup]]u albo [[majonez]]u, czy też z dwoma a czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie od wizji kucharza lub złożonego zamówienia. |
||
Wersja z 18:44, 28 maj 2011
A może frytki do tego?
- Frytki w słynnej anegdocie
Frytki, frytki dla każdego, dla dużego i małego
- Frytki według Gracjana Roztockiego
Frytki – żółte paski wyrabiane z ziemniaków, popularne w Polsce i w krajach ościennych, a także na Bałkanach i w Rosji. Są przeznaczone do smażenia, a potem do zjedzenia oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów kuchni polskiej, czyli z dodatkiem soli, keczupu albo majonezu, czy też z dwoma a czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie od wizji kucharza lub złożonego zamówienia.
Ciekawostki
- W Częstochowie znajduje się największe w kraju zagłębie frytkowe.
- Największa inwestycja Lęborka to popularne w Egipcie frytencje.
- Tłuszcz do smażenia frytek jest wymieniany raz na 10 lat. Z tego powodu producja i sprzedaż frytek Europejczykom i Amerykanom uważana jest przez terrorystów za broń masowego rażenia skuteczniejszą od ataków samobójczych.
- Frytki są jedynym sposobem aby sprzedać dwa ziemniaki w cenie dwóch kilogramów.