Zupa: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/PWhxCB0ndJE?version=3"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/PWhxCB0ndJE?version=3" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="390"></object> |
[[Plik:<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/PWhxCB0ndJE?version=3"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/PWhxCB0ndJE?version=3" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="390"></object>]] |
||
[[Plik:Zupa niemcy.JPG|thumb|right|250px|Tradycyjna [[Niemcy|niemiecka]] zupa z [[walc]]a]] |
[[Plik:Zupa niemcy.JPG|thumb|right|250px|Tradycyjna [[Niemcy|niemiecka]] zupa z [[walc]]a]] |
||
'''Zupa''' – bliżej nieokreślona [[ciecz]] (w skrajnych przypadkach [[ciało stałe]]) podawana jako [[danie]] głównie na stołach Polski jako [[środek zapobiegawczy]] w [[choroba]]ch: [[choroba popromienna|popromiennej]] oraz [[alkoholizm|poalkoholowej]]. |
'''Zupa''' – bliżej nieokreślona [[ciecz]] (w skrajnych przypadkach [[ciało stałe]]) podawana jako [[danie]] głównie na stołach Polski jako [[środek zapobiegawczy]] w [[choroba]]ch: [[choroba popromienna|popromiennej]] oraz [[alkoholizm|poalkoholowej]]. |
Wersja z 17:32, 12 cze 2011
[[Plik:<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/PWhxCB0ndJE?version=3"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/PWhxCB0ndJE?version=3" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="390"></object>]]
Zupa – bliżej nieokreślona ciecz (w skrajnych przypadkach ciało stałe) podawana jako danie głównie na stołach Polski jako środek zapobiegawczy w chorobach: popromiennej oraz poalkoholowej.
Charakterystyka zupy
Środowiskiem naturalnym zupy są garnki, kuchnia, podłoga, (co się często zdarza) i sobotnie obiadki u babci. Prócz różnobarwnych cieczy w zupie można znaleźć makaron, ryż, mięso i wygrzebywane na bok warzywa. Zupę najczęściej spożywa się łyżką, bo widelec przecieka.
Rodzaje zupy
- Zupa nic
- Zupa dziada
- Zupa pomidorowa
- Zupa z Kaczki (aka rosół)
- Zupa bieda
- Zupka chińska
- Wodzionka
- Zupa "przegląd tygodnia" – wrzucamy do gara, to co jest niepotrzebne w lodówce. Znana też jako zupa wojskowa.
- Czarna polewka
- Mleczna
- Żurek
- Barszcz
- Czekoladowa z cukrem pudrem i makaronem