Zupa: Różnice pomiędzy wersjami
(dodano przykładowy przepis przygotowania) |
|||
Linia 6: | Linia 6: | ||
==Przykładowy przepis== |
==Przykładowy przepis== |
||
Zalety zupy: pożywna, niedroga, łatwa dostępność składników, prosta i szybka w przygotowaniu i w konsumpcji. |
Zalety opisanej zupy: pożywna, niedroga, łatwa dostępność składników, prosta i szybka w przygotowaniu i w konsumpcji. |
||
1. Przygotować pusty (najlepiej choć niekoniecznie) garnek (opcja preferowana), rondel, patelnię, kubek lub jakikolwiek inny pojemnik. |
1. Przygotować pusty (najlepiej choć niekoniecznie) garnek (opcja preferowana), rondel, patelnię, kubek lub jakikolwiek inny pojemnik. |
||
2. Zdjąć spodnie, tudzież bieliznę jeśli się takową posiada. (można pominąć choć trudniej będzie wykonać w takim wypadku pkt 3.) |
2. Zdjąć spodnie, tudzież bieliznę jeśli się takową posiada. (można pominąć choć trudniej będzie wykonać w takim wypadku pkt 3.) |
||
3. Nasrać do elementu wymienionego w punkcie 1 według preferowanej przez siebie ilości zupy planowanej do pozyskania i spożycia. (ELEMENT NAJWAŻNIEJSZY - NIE MOŻNA POMINĄĆ, INACZEJ ZUPA STRACI WSZELKIE WARTOŚCI SMAKOWE I ODŻYWCZE) |
3. Nasrać do elementu wymienionego w punkcie 1 według preferowanej przez siebie ilości zupy planowanej do pozyskania i spożycia. (ELEMENT NAJWAŻNIEJSZY - NIE MOŻNA POMINĄĆ, INACZEJ ZUPA STRACI WSZELKIE WARTOŚCI SMAKOWE I ODŻYWCZE) |
||
4. Produkt uzyskany w procesie opisanym w punkcie 3 wywalić na talerz. |
4. Produkt uzyskany w procesie opisanym w punkcie 3 wywalić na talerz. |
||
5. Zjeść zupę uzyskaną w punkcie 4 - smacznego. |
5. Zjeść zupę uzyskaną w punkcie 4 - smacznego. |
||
(UWAGA, MOŻLIWE JEST POMINIĘCIE PKT 1, 2 ORAZ 4 ALE POWODUJE TO UTRATĘ WALORÓW SMAKOWYCH ZUPY ORAZ NIEKTÓRYCH WARTOŚCI ODŻYWCZYCH, POMINIĘCIE PKT 3 POWODUJE UTRATĘ WSZELKICH WALORÓW UŻYTKOWO-KONSUMPCYJNYCH ZUPY) |
(UWAGA, MOŻLIWE JEST POMINIĘCIE PKT 1, 2 ORAZ 4 ALE POWODUJE TO UTRATĘ WALORÓW SMAKOWYCH ZUPY ORAZ NIEKTÓRYCH WARTOŚCI ODŻYWCZYCH, POMINIĘCIE PKT 3 POWODUJE UTRATĘ WSZELKICH WALORÓW UŻYTKOWO-KONSUMPCYJNYCH ZUPY) |
||
Wersja z 15:05, 21 sty 2012
Zupa – bliżej nieokreślona ciecz (w skrajnych przypadkach ciało stałe) podawana jako danie głównie na stołach Polski jako środek zapobiegawczy w chorobach: popromiennej oraz poalkoholowej.
Charakterystyka zupy
Środowiskiem naturalnym zupy są garnki, kuchnia, podłoga, (co się często zdarza) i sobotnie obiadki u babci. Prócz różnobarwnych cieczy w zupie można znaleźć makaron, ryż, mięso i wygrzebywane na bok warzywa. Zupę najczęściej spożywa się łyżką, bo widelec przecieka.
Przykładowy przepis
Zalety opisanej zupy: pożywna, niedroga, łatwa dostępność składników, prosta i szybka w przygotowaniu i w konsumpcji.
1. Przygotować pusty (najlepiej choć niekoniecznie) garnek (opcja preferowana), rondel, patelnię, kubek lub jakikolwiek inny pojemnik.
2. Zdjąć spodnie, tudzież bieliznę jeśli się takową posiada. (można pominąć choć trudniej będzie wykonać w takim wypadku pkt 3.)
3. Nasrać do elementu wymienionego w punkcie 1 według preferowanej przez siebie ilości zupy planowanej do pozyskania i spożycia. (ELEMENT NAJWAŻNIEJSZY - NIE MOŻNA POMINĄĆ, INACZEJ ZUPA STRACI WSZELKIE WARTOŚCI SMAKOWE I ODŻYWCZE)
4. Produkt uzyskany w procesie opisanym w punkcie 3 wywalić na talerz.
5. Zjeść zupę uzyskaną w punkcie 4 - smacznego.
(UWAGA, MOŻLIWE JEST POMINIĘCIE PKT 1, 2 ORAZ 4 ALE POWODUJE TO UTRATĘ WALORÓW SMAKOWYCH ZUPY ORAZ NIEKTÓRYCH WARTOŚCI ODŻYWCZYCH, POMINIĘCIE PKT 3 POWODUJE UTRATĘ WSZELKICH WALORÓW UŻYTKOWO-KONSUMPCYJNYCH ZUPY)
Rodzaje zupy
- Zupa nic
- Zupa dziada
- Zupa pomidorowa
- Zupa z Kaczki (aka rosół)
- Zupa bieda
- Zupka chińska
- Wodzionka
- Zupa "przegląd tygodnia" – wrzucamy do gara, to co jest niepotrzebne w lodówce. Znana też jako zupa wojskowa.
- Czarna polewka
- Mleczna
- Żurek
- Barszcz
- Czekoladowa z cukrem pudrem i makaronem