Glutaminian sodu: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(Oddano do natychmiastowej kasacji, powód: krótkie)
Znacznik: przez API
(nowa strona)
Znacznik: edytor źródłowy
Linia 1: Linia 1:
== Glutaminian sodu ==
{{ek|krótkie}}Substancja chemiczna dzięki której niezdrowe jedzenie jest smaczne oraz bez której zdrowe pożywienie nie nadaje się do spożycia dla osoby posiadającej zmysł smaku.

'''Glutaminian sodu''' – biały proszek przypominający tani mefedron z teledysków Popka. Jego kod to E621. To już świadczy o tym, że coś jest nie tak. Nikt nie lubi tych substancji z E na początku. Stosowany w zupkach chińskich czy innych szybkich potrawach jako polepszacz smaku. W stanie „surowym” jest ciężko dostępny. Jest chemiczny i powoduje śmierć. Statystycznie każdy człowiek, który zażył glutaminian sodu umarł. Być może radioaktywny.

=== Otrzymywanie glutaminianu sodu ===

Tą substancje można uzyskać bardzo łatwo, lecz nie dostaniemy go w sklepie. Wystarczy w wyniku hydrolizy kwasowej z śrutu poekstrakcyjnego zebrać kwas, a następnie otrzymamy palpitację serca z powodu powikłań glutaminowych. Banalne. Jest też inna opcja – biosynteza poprzez hodowlę bakterii Corynebacterium glutamicum, Brevibacterium divaricatum, Micrococcus glutamicus, Bacillus megatermium lub bakterii z rodzaju Microbacterium. To również nie powinno sprawić żadnych trudności. Jak możemy zauważyć glutaminian sodu jest bardzo łatwy do wykonania z mamą, dwuletnim kuzynem, czy psem.

=== Szersze zastosowanie glutaminianu sodu ===

*Podobno polepsza smak – dodawanie do jedzenia
*Można użyć go jako szpan przed kolegami podając, że to koks
*Sprawdzi się jako '''ULTRA proszek oślepiający II stopnia +7 do walki z wojownikami'''
*Posypka na ciastka teściowej

Wersja z 20:45, 3 lis 2015

Glutaminian sodu

Glutaminian sodu – biały proszek przypominający tani mefedron z teledysków Popka. Jego kod to E621. To już świadczy o tym, że coś jest nie tak. Nikt nie lubi tych substancji z E na początku. Stosowany w zupkach chińskich czy innych szybkich potrawach jako polepszacz smaku. W stanie „surowym” jest ciężko dostępny. Jest chemiczny i powoduje śmierć. Statystycznie każdy człowiek, który zażył glutaminian sodu umarł. Być może radioaktywny.

Otrzymywanie glutaminianu sodu

Tą substancje można uzyskać bardzo łatwo, lecz nie dostaniemy go w sklepie. Wystarczy w wyniku hydrolizy kwasowej z śrutu poekstrakcyjnego zebrać kwas, a następnie otrzymamy palpitację serca z powodu powikłań glutaminowych. Banalne. Jest też inna opcja – biosynteza poprzez hodowlę bakterii Corynebacterium glutamicum, Brevibacterium divaricatum, Micrococcus glutamicus, Bacillus megatermium lub bakterii z rodzaju Microbacterium. To również nie powinno sprawić żadnych trudności. Jak możemy zauważyć glutaminian sodu jest bardzo łatwy do wykonania z mamą, dwuletnim kuzynem, czy psem.

Szersze zastosowanie glutaminianu sodu

  • Podobno polepsza smak – dodawanie do jedzenia
  • Można użyć go jako szpan przed kolegami podając, że to koks
  • Sprawdzi się jako ULTRA proszek oślepiający II stopnia +7 do walki z wojownikami
  • Posypka na ciastka teściowej