Glutaminian sodu: Różnice pomiędzy wersjami
(Oddano do natychmiastowej kasacji, powód: krótkie) Znacznik: przez API |
(nowa strona) Znacznik: edytor źródłowy |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
== Glutaminian sodu == |
|||
{{ek|krótkie}}Substancja chemiczna dzięki której niezdrowe jedzenie jest smaczne oraz bez której zdrowe pożywienie nie nadaje się do spożycia dla osoby posiadającej zmysł smaku. |
|||
'''Glutaminian sodu''' – biały proszek przypominający tani mefedron z teledysków Popka. Jego kod to E621. To już świadczy o tym, że coś jest nie tak. Nikt nie lubi tych substancji z E na początku. Stosowany w zupkach chińskich czy innych szybkich potrawach jako polepszacz smaku. W stanie „surowym” jest ciężko dostępny. Jest chemiczny i powoduje śmierć. Statystycznie każdy człowiek, który zażył glutaminian sodu umarł. Być może radioaktywny. |
|||
=== Otrzymywanie glutaminianu sodu === |
|||
Tą substancje można uzyskać bardzo łatwo, lecz nie dostaniemy go w sklepie. Wystarczy w wyniku hydrolizy kwasowej z śrutu poekstrakcyjnego zebrać kwas, a następnie otrzymamy palpitację serca z powodu powikłań glutaminowych. Banalne. Jest też inna opcja – biosynteza poprzez hodowlę bakterii Corynebacterium glutamicum, Brevibacterium divaricatum, Micrococcus glutamicus, Bacillus megatermium lub bakterii z rodzaju Microbacterium. To również nie powinno sprawić żadnych trudności. Jak możemy zauważyć glutaminian sodu jest bardzo łatwy do wykonania z mamą, dwuletnim kuzynem, czy psem. |
|||
=== Szersze zastosowanie glutaminianu sodu === |
|||
*Podobno polepsza smak – dodawanie do jedzenia |
|||
*Można użyć go jako szpan przed kolegami podając, że to koks |
|||
*Sprawdzi się jako '''ULTRA proszek oślepiający II stopnia +7 do walki z wojownikami''' |
|||
*Posypka na ciastka teściowej |
Wersja z 20:45, 3 lis 2015
Glutaminian sodu
Glutaminian sodu – biały proszek przypominający tani mefedron z teledysków Popka. Jego kod to E621. To już świadczy o tym, że coś jest nie tak. Nikt nie lubi tych substancji z E na początku. Stosowany w zupkach chińskich czy innych szybkich potrawach jako polepszacz smaku. W stanie „surowym” jest ciężko dostępny. Jest chemiczny i powoduje śmierć. Statystycznie każdy człowiek, który zażył glutaminian sodu umarł. Być może radioaktywny.
Otrzymywanie glutaminianu sodu
Tą substancje można uzyskać bardzo łatwo, lecz nie dostaniemy go w sklepie. Wystarczy w wyniku hydrolizy kwasowej z śrutu poekstrakcyjnego zebrać kwas, a następnie otrzymamy palpitację serca z powodu powikłań glutaminowych. Banalne. Jest też inna opcja – biosynteza poprzez hodowlę bakterii Corynebacterium glutamicum, Brevibacterium divaricatum, Micrococcus glutamicus, Bacillus megatermium lub bakterii z rodzaju Microbacterium. To również nie powinno sprawić żadnych trudności. Jak możemy zauważyć glutaminian sodu jest bardzo łatwy do wykonania z mamą, dwuletnim kuzynem, czy psem.
Szersze zastosowanie glutaminianu sodu
- Podobno polepsza smak – dodawanie do jedzenia
- Można użyć go jako szpan przed kolegami podając, że to koks
- Sprawdzi się jako ULTRA proszek oślepiający II stopnia +7 do walki z wojownikami
- Posypka na ciastka teściowej