Lukier królewski: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (sdu) Znacznik: edytor źródłowy |
M Znacznik: edytor źródłowy |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{SDU/wstawka|2016-08-01}} |
|||
[[Plik:Lukier królewski.png|thumb|450px|Może jeszcze, {{cenzura3}}, wódka bez alkoholu?!]] |
[[Plik:Lukier królewski.png|thumb|450px|Może jeszcze, {{cenzura3}}, wódka bez alkoholu?!]] |
||
'''Lukier królewski''' – rodzaj papy przygotowanej z cukru pudru, białek jaj i [[kwas azotowy(V)|kwasu azotowego]] w stosunku objętościowym 1:1:3. Używany w okresie bożonarodzeniowym do roztwarzania szkliwa anglosaskich pacholąt, ewentualnie do zalewania [[trup|zwłok]], kiedy pod ręką nie mamy akurat wapna. |
'''Lukier królewski''' – rodzaj papy przygotowanej z cukru pudru, białek jaj i [[kwas azotowy(V)|kwasu azotowego]] w stosunku objętościowym 1:1:3. Używany w okresie bożonarodzeniowym do roztwarzania szkliwa anglosaskich pacholąt, ewentualnie do zalewania [[trup|zwłok]], kiedy pod ręką nie mamy akurat wapna. |
Wersja z 21:41, 9 sie 2016
Lukier królewski – rodzaj papy przygotowanej z cukru pudru, białek jaj i kwasu azotowego w stosunku objętościowym 1:1:3. Używany w okresie bożonarodzeniowym do roztwarzania szkliwa anglosaskich pacholąt, ewentualnie do zalewania zwłok, kiedy pod ręką nie mamy akurat wapna.
Zawsze należy się trzymać proporcji – jak się doda za dużo białka, to wychodzą syntetyczne płyny ustrojowe, a jak za mało, to można wylewkę w piwnicy robić, a nie dekoracje. Niektóre przepisy pozwalają zastąpić kwas sokiem z cytryny, jednak wówczas należy zredukować słodkość, dodając w miejsce cukru arszenik.