Lukier królewski: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (sdu)
Znacznik: edytor źródłowy
M
Znacznik: edytor źródłowy
Linia 1: Linia 1:
{{SDU/wstawka|2016-08-01}}
[[Plik:Lukier królewski.png|thumb|450px|Może jeszcze, {{cenzura3}}, wódka bez alkoholu?!]]
[[Plik:Lukier królewski.png|thumb|450px|Może jeszcze, {{cenzura3}}, wódka bez alkoholu?!]]
'''Lukier królewski''' – rodzaj papy przygotowanej z cukru pudru, białek jaj i [[kwas azotowy(V)|kwasu azotowego]] w stosunku objętościowym 1:1:3. Używany w okresie bożonarodzeniowym do roztwarzania szkliwa anglosaskich pacholąt, ewentualnie do zalewania [[trup|zwłok]], kiedy pod ręką nie mamy akurat wapna.
'''Lukier królewski''' – rodzaj papy przygotowanej z cukru pudru, białek jaj i [[kwas azotowy(V)|kwasu azotowego]] w stosunku objętościowym 1:1:3. Używany w okresie bożonarodzeniowym do roztwarzania szkliwa anglosaskich pacholąt, ewentualnie do zalewania [[trup|zwłok]], kiedy pod ręką nie mamy akurat wapna.

Wersja z 21:41, 9 sie 2016

Może jeszcze, Cenzura2.svg, wódka bez alkoholu?!

Lukier królewski – rodzaj papy przygotowanej z cukru pudru, białek jaj i kwasu azotowego w stosunku objętościowym 1:1:3. Używany w okresie bożonarodzeniowym do roztwarzania szkliwa anglosaskich pacholąt, ewentualnie do zalewania zwłok, kiedy pod ręką nie mamy akurat wapna.

Zawsze należy się trzymać proporcji – jak się doda za dużo białka, to wychodzą syntetyczne płyny ustrojowe, a jak za mało, to można wylewkę w piwnicy robić, a nie dekoracje. Niektóre przepisy pozwalają zastąpić kwas sokiem z cytryny, jednak wówczas należy zredukować słodkość, dodając w miejsce cukru arszenik.

Zobacz też