Szablon:ANM/Kociołek Panoramixa: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(nowa strona) |
M (Wstawianie szablonu Skrót ANM (wprowadzanie SMW)) |
||
Linia 4: | Linia 4: | ||
;Historia |
;Historia |
||
Receptura napoju była ściśle strzeżona i tylko kilka osób potrafiło go przyrządzić. Zapewnia on spożywającemu nadludzką [[Siła|krzepę]], a także wprowadza w trans nazywany w dzisiejszych czasach [[Upojenie alkoholowe|upojeniem alkoholowym]]. Po ostatecznym podbiciu Galów przez Rzymian w drugiej połowie [[I wiek]]u n.e. przepis zaginął na niemal dwa tysiące lat. Kilka lat temu profesorom Wyższej Szkoły Melanżu w [[Sosnowiec|Sosnowcu]] udało się odtworzyć starożytną recepturę z wykorzystaniem ogólnodostępnych składników. |
Receptura napoju była ściśle strzeżona i tylko kilka osób potrafiło go przyrządzić. Zapewnia on spożywającemu nadludzką [[Siła|krzepę]], a także wprowadza w trans nazywany w dzisiejszych czasach [[Upojenie alkoholowe|upojeniem alkoholowym]]. Po ostatecznym podbiciu Galów przez Rzymian w drugiej połowie [[I wiek]]u n.e. przepis zaginął na niemal dwa tysiące lat. Kilka lat temu profesorom Wyższej Szkoły Melanżu w [[Sosnowiec|Sosnowcu]] udało się odtworzyć starożytną recepturę z wykorzystaniem ogólnodostępnych składników. |
||
<noinclude>[[Kategoria:Skróty ANM – 2018|02]] |
<noinclude>[[Kategoria:Skróty ANM – 2018|02]] |
||
{{Skrót ANM|02|2018}}</noinclude> |
Wersja z 10:51, 5 paź 2019
Kociołek Panoramixa – mistyczny napój o magicznych właściwościach opracowany przez galijskich druidów. Domniemuje się, że służył jako wsparcie dla galijskich plemion odpierających ataki wojsk imperialistycznego Rzymu.
- Historia
Receptura napoju była ściśle strzeżona i tylko kilka osób potrafiło go przyrządzić. Zapewnia on spożywającemu nadludzką krzepę, a także wprowadza w trans nazywany w dzisiejszych czasach upojeniem alkoholowym. Po ostatecznym podbiciu Galów przez Rzymian w drugiej połowie I wieku n.e. przepis zaginął na niemal dwa tysiące lat. Kilka lat temu profesorom Wyższej Szkoły Melanżu w Sosnowcu udało się odtworzyć starożytną recepturę z wykorzystaniem ogólnodostępnych składników.