Bagietka: Różnice pomiędzy wersjami
M (Odstęp) |
Ostrzyciel (dyskusja • edycje) M (ale babol) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:The French think very highly of their baguettes so (20358836778).jpg|thumb|200px|Bagietka zdająca egzamin na [[prawo jazdy]]. Niestety, poległa przy ruszaniu na górce.]] |
[[Plik:The French think very highly of their baguettes so (20358836778).jpg|thumb|200px|Bagietka zdająca egzamin na [[prawo jazdy]]. Niestety, poległa przy ruszaniu na górce.]] |
||
'''Bagietka''' – jedyny rodzaj [[pieczywo|pieczywa]] sprzedawany na [[metr]]y. Podbiła świat mnogością zastosowań zarówno kulinarnych, jak i [[szermierka|szermierskich]]. Ulubiony przysmak [[Francja| |
'''Bagietka''' – jedyny rodzaj [[pieczywo|pieczywa]] sprzedawany na [[metr]]y. Podbiła świat mnogością zastosowań zarówno kulinarnych, jak i [[szermierka|szermierskich]]. Ulubiony przysmak [[Francja|Francuzów]]. |
||
== Hodowla bagietek == |
== Hodowla bagietek == |
Wersja z 12:36, 13 lis 2020
Bagietka – jedyny rodzaj pieczywa sprzedawany na metry. Podbiła świat mnogością zastosowań zarówno kulinarnych, jak i szermierskich. Ulubiony przysmak Francuzów.
Hodowla bagietek
Bagietki są samożywne, potrafią same pobierać proste substancje dostępne w otoczeniu i wytwarzać z nich związki potrzebne do budowy organizmu i jego funkcjonowania. Jest to możliwe dzięki fotosyntezie, która zachodzi przede wszystkim w liściach oraz w innych zielonych częściach bagietek.
Poważnym wyzwaniem było dla bagietek utrzymanie odpowiedniej, pionowej pozycji. Wykształciły więc one sztywne łodygi umożliwiające im wzrost. U bagiet łodyga jest dodatkowo zdrewniała. Pozwala im to osiągać wysokość kilkudziesięciu metrów.
Ważnym procesem w życiu bagietek jest zapylenie, czyli przeniesienie pyłku z jednego kwiatu na inny. Rośliny wykorzystują do tego celu stare baby macające pieczywo w supermarkecie. Przyciągają je efektownym wyglądem, zapachem i wytwarzanym przez siebie nektarem. Budowa kwiatu jest taka, że pyłek przyczepia się do bab macających towar.
Bagietka musi być codziennie o 4:00 podlewana oraz nawożona mąką. Bagietki potrzebują dużo światła i odpowiedniej temperatury, aby móc rosnąć. Glebą najodpowiedniejszą dla bagietek są głębokie, zwięźlejsze ziemie glinkowate dobrze wilgoć podprowadzające, czynne i żyzne, niezbyt ubogie w wapno: rędziny, borowiny, glinki lessowe, gleby czarnoziemne. W piaskach i torfach nie udaje się dobrze. W pełni dojrzała bagietka traci liście i staje się zdatna do jedzenia. Niektóre bagietki wykształcają gruczoły czosnkowe.