Granat (wino): Różnice pomiędzy wersjami
M (Robot: Automated text replacement (-Rysio z klanu +Rysio z Klanu)) |
|||
Linia 15: | Linia 15: | ||
* tlen z raju utraconego |
* tlen z raju utraconego |
||
* siarka (łac. sulfur) |
* siarka (łac. sulfur) |
||
Najlepiej smakuje w Rajgrodzie w okresie od czerwca do września zakupiony "na zakręcie" albo w "energetyku" |
|||
[[Kategoria:Wina]] |
[[Kategoria:Wina]] |
Wersja z 11:20, 17 lut 2007
Wino Granat – jeden z najbardziej uznanych szlachetnych napitków produkowanych w Polsce. Dzieli się na 2 podstawowe rodzaje:
- Granat Zielony – od koloru nalepki na butelce
- Granat Czerwony – od koloru nalepki na butelce, jednak smakosze nie zaliczają tej odmiany w poczet trunków szlachetnych (i słusznie).
Prawdziwy Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki, powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje efekt Dopplera, czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji.
Walory smakowe. Smak Granata Zielonego można porównać do świeżego piwa z odrobiną soku jabłkowego, ale bez bąbelków naturalnie.
Składniki:
- napalm
- odrobina łez Ryszarda Lwie Serce
- żużel
- jabłka
- woda
- siugar (czyt. siugał)
- tlen z raju utraconego
- siarka (łac. sulfur)
Najlepiej smakuje w Rajgrodzie w okresie od czerwca do września zakupiony "na zakręcie" albo w "energetyku"