Kebab: Różnice pomiędzy wersjami
M (półpauza) |
M (robot dodaje: en, fr, it, no) |
||
Linia 6: | Linia 6: | ||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
||
[[en:Shish Kebab]] |
|||
[[fr:Kebab]] |
|||
[[it:Kebab]] |
|||
[[no:Kebab]] |
Wersja z 18:45, 22 lip 2007
Kebab – eurazjatycka potrawa składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle drób, największą estymą cieszą się wersje z baraniną), zwiędłej sałaty i sosu.
Kebab występuje też pod nazwą gyros i shoarma/szałorma – jednak jest to ten sam shit. W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje - np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, z kolei pod dworcami Wrocław Główny i Łódź Kaliska jest on sprzedawany pod nazwą knysza. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i napojem lub biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerze/tacce. W kategorii premium czołowym producentem kebaba jest Sphinx, nieustannie atakowany przez środowiska islamistów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną.
W Poznaniu niesłusznie zwany Kebapem.