Kebab: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (półpauza)
M (robot dodaje: en, fr, it, no)
Linia 6: Linia 6:


[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

[[en:Shish Kebab]]
[[fr:Kebab]]
[[it:Kebab]]
[[no:Kebab]]

Wersja z 18:45, 22 lip 2007

Kebabeurazjatycka potrawa składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle drób, największą estymą cieszą się wersje z baraniną), zwiędłej sałaty i sosu.

Kebab występuje też pod nazwą gyros i shoarma/szałorma – jednak jest to ten sam shit. W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje - np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, z kolei pod dworcami Wrocław Główny i Łódź Kaliska jest on sprzedawany pod nazwą knysza. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i napojem lub biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerze/tacce. W kategorii premium czołowym producentem kebaba jest Sphinx, nieustannie atakowany przez środowiska islamistów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną.

W Poznaniu niesłusznie zwany Kebapem.