Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Grafika:Petarda.JPG|thumb|right|200px|Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe]] |
[[Grafika:Petarda.JPG|thumb|right|200px|Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe]] |
||
<code>[[Magda (imię)|Magda]], gotuj '''pierogi''',<br>kiedy nie ma mąki...<br>A Magda – do miasta,<br>po mąkę do ciasta,<br>Magda, gotuj '''pierogi'''!''</code> |
<code>''[[Magda (imię)|Magda]], gotuj '''pierogi''',<br>kiedy nie ma mąki...<br>A Magda – do miasta,<br>po mąkę do ciasta,<br>Magda, gotuj '''pierogi'''!''</code> |
||
:<code>Przyśpiewka ludowa</code> |
:<code>Przyśpiewka ludowa</code> |
||
'''Pierogi''' – stara |
'''Pierogi''' – stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego [[Związek Radziecki|Związku Radzieckiego]] i w dalekiej [[Azja|Azji]], gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt. |
||
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – |
Najsłynniejszym rodzajem są [[pierogi ruskie]], które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok [[fasolka po bretońsku|fasolki po bretońsku]], [[barszcz ukraiński|barszczu ukraińskiego]] i [[sznycel wiedeński|sznycla wiedeńskiego]] trzon narodową [[kuchnia polska|polskiej kuchni]]. |
||
{{stubkuch}} |
{{stubkuch}} |
Wersja z 15:32, 3 lis 2007
Magda, gotuj pierogi,
kiedy nie ma mąki...
A Magda – do miasta,
po mąkę do ciasta,
Magda, gotuj pierogi!
Przyśpiewka ludowa
Pierogi – stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego i sznycla wiedeńskiego trzon narodową polskiej kuchni.