Pierogi: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Szoferka. Autor wycofanej wersji to 83.27.79.86.) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Grafika:Petarda.JPG|thumb|right|200px|Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe]] |
[[Grafika:Petarda.JPG|thumb|right|200px|Pierogi przed trafieniem na stoły przechodzą rygorystyczne testy wytrzymałościowe]] |
||
<code>''[[ |
<code>''[[Magda (imię)|Magda]], gotuj '''pierogi''',<br>kiedy nie ma mąki...<br>A Magda – do miasta,<br>po mąkę do ciasta,<br>Magda, gotuj '''pierogi'''!''</code> |
||
:<code>Przyśpiewka ludowa</code> |
:<code>Przyśpiewka ludowa</code> |
||
Wersja z 22:47, 4 lis 2007
Magda, gotuj pierogi,
kiedy nie ma mąki...
A Magda – do miasta,
po mąkę do ciasta,
Magda, gotuj pierogi!
Przyśpiewka ludowa
Pierogi – stara a dobra potrawa występująca głównie w Polsce, ale również na terenach byłego Związku Radzieckiego i w dalekiej Azji, gdzie dodawane są orientalne przyprawy ze zwierząt.
Najsłynniejszym rodzajem są pierogi ruskie, które – jak sama nazwa wskazuje – stanowią obok fasolki po bretońsku, barszczu ukraińskiego, ryby po grecku i sznycla wiedeńskiego trzon polskiej kuchni.