Spaghetti: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M
Linia 15: Linia 15:
* zdezintegrowane [[pomidory]]
* zdezintegrowane [[pomidory]]
* czasami [[ser]] kamienny, który rozpuszcza się od nominalnej temperatury dania, wynoszącej ok. 700 st. Celsjusza.
* czasami [[ser]] kamienny, który rozpuszcza się od nominalnej temperatury dania, wynoszącej ok. 700 st. Celsjusza.

== Zrób to sam ==
Oto przepis na spaghetti:

Potrzebujesz:
# [[Taki Dłuuugi Makaron]]
# [[mięso]]
# [[pomidor]]y
# [[mikrofalówka]]
# [[dezintegrator]] lub [[nóż]]

Sposób przegotowania:
[[Grafika:Xplode.gif|right|thumb|To cię czeka, gdy nie spełnisz punktu 3!]]
# wrzuć trochę [[woda|wody]] do garnka i wlej [[Taki Dłuuugi Makaron]]
# wsadź to do mikrofalówki, ustaw moc TurboXtremeOhSoFuckingStrong i 10 minut, ale '''nie wciskaj start'''
# wyjmij głowę z mikrofalówki
# wciśnij start
# przestań zastanawiać się, czemu z mikrofalówki wyleciał [[piorun]] kulisty
# weź dezintegrator lub nóż i pokaż mięsu, kto tu rządzi (tak, to [[ty]]! przynajmniej teraz)
# zdrap mięso z sufitu
# wsadź pomidory do worka foliowatego
# zawiąż porządnie
# zdepcz worek
# wrzuć do powstałej masy mięso
# wyciągnij rozgrzany do czerwoności garnek z mikroweli
# nie pomyślałeś o rękawicach? No trudno - zdarza się
# wyciągnij makaron z garnka (będziesz potrzebował kombinezonu antyradiacyjnego)
# wrzuć masę pomięsodorową do makaronu

'''Smacznego!'''

[[kategoria:Włochy]]
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

Wersja z 20:16, 16 mar 2008

Hisotto - nie, khewetki - też nie, spaghetti - to umiem powiedzieć pophafnie, huhaa!

Kazimiera Szczuka o spaghetti

Spaghetti, znane również jako spagetti, spageti lub "taaaki dłuugi makaron ze zmieloną szynką i pomidorami przerobionymi na papkę", to danie włoskie.

Historia

Spaghetti wymyślił pewien wieśniak, kiedy rozdeptał ślimaka. Krzyknął wtedy: "GHE!". Ślimak podczas rozdeptywania wydał dźwięk: "spuaaaa", a że Włosi lubią dodawać do wszystkich wyrazów "tti", powstała nazwa "spaghetti". Również wygląd tego dania został zainspirowany ślimakiem.

Wygląd

Wygląda jak rozdeptany ślimak z jelitami na dole i resztą na wierzchu.

Czy wiesz, co jesz, czyli skład

  • sproszkowane mięso
  • zdezintegrowane pomidory
  • czasami ser kamienny, który rozpuszcza się od nominalnej temperatury dania, wynoszącej ok. 700 st. Celsjusza.