Frytki: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Ziabojler. Autor wycofanej wersji to 89.171.139.226.) |
M (robot dodaje: es, fi, fr, ja, nl, sv) |
||
Linia 12: | Linia 12: | ||
[[kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[kategoria:Sztuka kulinarna]] |
||
⚫ | |||
[[de:Pommes Frites]] |
[[de:Pommes Frites]] |
||
⚫ | |||
[[es:Papas fritas]] |
|||
[[fi:Ranskalainen]] |
|||
[[fr:Frite]] |
|||
[[ja:フライドポテト]] |
|||
[[nl:Frit]] |
|||
[[sv:Pommes frites]] |
Wersja z 02:06, 31 sie 2008
Frytki – żółte paski wyrabiane z ziemniaków, popularnej w Polsce i w krajach ościennych, a także na Bałkanach i w Rosji. Są przeznaczone do smażenia, a potem do zjedzenia oczywiście. Doskonale smakują sporządzone według międzynarodowych standardów kuchni polskiej, czyli z dodatkiem soli, keczupu albo majonezu, czy też z dwoma a czasami nawet z trzema na raz dodatkami, zależnie od wizji kucharza lub złożonego zamówienia.
Ciekawostki
- W Częstochowie znajduje się największe w kraju zagłębie frytkowe.
- Największa inwestycja Lęborka to popularne w Egipcie frytencje.