Grill: Różnice pomiędzy wersjami
(Punkt o gatunkach grillu - słabe. [red]) |
|||
Linia 8: | Linia 8: | ||
==Obsługa grilla== |
==Obsługa grilla== |
||
Obsługę grilla stanowić może zespół w liczbie od 1 do 34 osobnika na metr kwadratowy powierzchni grillującej. Osobnik taki powinien być wyposażony w strój niepalny, aparat świeżego powietrza, sprej na komary, szlifierkę oscylacyjną, kij na wałęsające się psy oraz butelkę wódki. Ewentualnie może posiadać także węgiel, zapałki oraz sztućce do grilla. |
Obsługę grilla stanowić może zespół w liczbie od 1 do 34 osobnika na metr kwadratowy powierzchni grillującej. Osobnik taki powinien być wyposażony w strój niepalny, aparat świeżego powietrza, sprej na komary, szlifierkę oscylacyjną, kij na wałęsające się psy oraz butelkę wódki. Ewentualnie może posiadać także węgiel, zapałki oraz sztućce do grilla. |
||
Gaszenie grilla to zadanie raczej dla mężczyzn, ewentualnie odważnych kobiet. Przebiega w następujący sposób: żar należy wysypać na ziemię a następnie obficie polewać moczem, którego po spożywaniu piwa podczas grillowania jest zawsze pod dostatkiem. |
|||
[[Kategoria:Przedmioty codziennego użytku]] |
[[Kategoria:Przedmioty codziennego użytku]] |
Wersja z 00:23, 26 wrz 2008
Grill – urządzenie służące do uprawiania coraz bardziej popularnego sportu ekstremalnego - grillowania. Najczęściej wykonany z rdzewiejącej blachy nierdzewnej, złomu lub bębna od pralki. Górną część stanowi kratka kanalizacyjna lub półka z lodówki. Grill może być opalany węglem, miałem, koksem, benzyną 98 lub sianem.
Jako urządzenie wysokotemperaturowe zapewnia względnie wysoką temperaturę otoczenia i teoretycznie zdatne do spożycia trunki.
- W przypadku niekorzystnych warunków atmosferycznych służy do ogrzania odmrożonych kończyn.
- Służy także do zniwelowania wszelkich śladów działalności imprezowej np.: paczek po fajkach, opakowań po wszelkiego rodzaju pokarmach, jak również innych odpadków.
- Niestety nie pozwala na przetopienie szkła i aluminium ze względu na zbyt niską temperaturę pracy.
Obsługa grilla
Obsługę grilla stanowić może zespół w liczbie od 1 do 34 osobnika na metr kwadratowy powierzchni grillującej. Osobnik taki powinien być wyposażony w strój niepalny, aparat świeżego powietrza, sprej na komary, szlifierkę oscylacyjną, kij na wałęsające się psy oraz butelkę wódki. Ewentualnie może posiadać także węgiel, zapałki oraz sztućce do grilla. Gaszenie grilla to zadanie raczej dla mężczyzn, ewentualnie odważnych kobiet. Przebiega w następujący sposób: żar należy wysypać na ziemię a następnie obficie polewać moczem, którego po spożywaniu piwa podczas grillowania jest zawsze pod dostatkiem.