Mortadela: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(nowa strona) |
(nowa strona) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Mortadela''' - wyrób wędlinopodobny, jest spokrewniona z [[parówką]]. Mortadela ma smak identyczny jak parówka, tylko z tym że jest jeszcze większym obrzydlistwem. Mortadela wytwarzana jest ze wszystkiego co wpadnie do środka, nawet z tego co nie należałoby je spożywać np. [[papier toaletowy]]. Mortadela jest mieszaniną wszystkich pozostałości po produkcji [[wędlin]] z wyższej półki. Dla poprawienia smaku i zapachu tejże wyrobu, dodają wytopioną [[słoninę]] ze skwarkami. Mortadelę nabyć można głównie w sklepach sieci [[Biedronka]]. Kupują je głównie emeryci, renciści, menele, bezrobotni, studenci. |
|||
'''mortadela'''-królowa polskich stołów. Pochodzi z Itali krainy zwanej nie wiadomo czemu przez polaków WŁOCHAMI składa się głównie z wymion i penisów bydlęcych. |
|||
Z mortadeli można zrobić wiele rzeczy np |
|||
* schabowy |
|||
* sałatkę z tuńczyka |
|||
* koło zapasowe |
|||
* nunczako |
|||
* tonfe |
|||
* torpede dalekiego zasiegu |
|||
* korek do wina |
|||
Słowo mortadela wywodzi się prawdopodobnie z prasłowiańskiego Mordu na adeli. |
|||
Adela była to koza wodza apaczów którą zabito rytualnie by z jej wymion zrobić kiełbasopodobny wyrób. Mit ten opisał znany NRDowski poeta i trubadur Maj Karol[[Grafika:Przyklad.jpg]] |
Wersja z 10:03, 11 gru 2008
Mortadela - wyrób wędlinopodobny, jest spokrewniona z parówką. Mortadela ma smak identyczny jak parówka, tylko z tym że jest jeszcze większym obrzydlistwem. Mortadela wytwarzana jest ze wszystkiego co wpadnie do środka, nawet z tego co nie należałoby je spożywać np. papier toaletowy. Mortadela jest mieszaniną wszystkich pozostałości po produkcji wędlin z wyższej półki. Dla poprawienia smaku i zapachu tejże wyrobu, dodają wytopioną słoninę ze skwarkami. Mortadelę nabyć można głównie w sklepach sieci Biedronka. Kupują je głównie emeryci, renciści, menele, bezrobotni, studenci.