Wodzionka: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Ełek. Autor wycofanej wersji to 87.119.2.86.)
(Ale ze mnie lama, blankuję Nonsensopedię...)
Linia 1: Linia 1:
'''Wodzionka''', '''wodzianka''' – zupa, której składnikami są skamieniały chleb (najlepiej z okresu epipaleolitu), czosnek w proporcjach 3kg / litr zupy, kostka smalcu i wrzątek. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]].

Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki, dzięki ogromnej zawartości (niespotykanej na całym świecie) w tamtejszej wodzie wodociągowej metali ciężkich i stężeniu chloru około 90%, które nadają wodzionce charakterystyczny dla niej posmak zardzewiałej miednicy.

{{stubkuch}}

[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Śląsk]]

Wersja z 21:34, 30 gru 2008