Wodzionka: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Kicior99. Autor wycofanej wersji to 93.105.174.35.) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Wodzionka''', '''wodzianka''' – zupa, której składnikami są skamieniały chleb (najlepiej z okresu epipaleolitu), czosnek w proporcjach 3kg / litr zupy, kostka smalcu i wrzątek. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]]. |
'''Wodzionka''', '''wodzianka''' – zupa, której składnikami są skamieniały chleb (najlepiej z okresu epipaleolitu), czosnek w proporcjach 3kg / litr zupy, kostka smalcu i wrzątek. Potrawa ta jest specyficzna dla [[Śląsk|regionu śląskiego]]. |
||
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki, dzięki ogromnej zawartości (niespotykanej na całym świecie) w tamtejszej wodzie wodociągowej metali ciężkich i stężeniu chloru około 90%, które nadają wodzionce charakterystyczny dla niej posmak zardzewiałej miednicy. |
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki, dzięki ogromnej zawartości (niespotykanej na całym świecie) w tamtejszej wodzie wodociągowej metali ciężkich i stężeniu chloru około 90%, które nadają wodzionce charakterystyczny dla niej posmak zardzewiałej miednicy. |
||
{{stubkuch}} |
{{stubkuch}} |
Wersja z 16:13, 18 kwi 2009
Wodzionka, wodzianka – zupa, której składnikami są skamieniały chleb (najlepiej z okresu epipaleolitu), czosnek w proporcjach 3kg / litr zupy, kostka smalcu i wrzątek. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego.
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki, dzięki ogromnej zawartości (niespotykanej na całym świecie) w tamtejszej wodzie wodociągowej metali ciężkich i stężeniu chloru około 90%, które nadają wodzionce charakterystyczny dla niej posmak zardzewiałej miednicy.