Kanapka: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Kanapka'''(a właściwie Kanapka z serem) jest to [[Twór]] złożony z [[Pyszne trójkąciki|Pysznych trójkącików]], będących najbardziej elementarnymi cząstkami w kanapce. Następnym poziome zakomplikowania materii w kanapce są twory z pogranicza dwóch światów - [[Domki z kart]]. Składają się one na 2 stany tego z czego zbudowana jest kanapka, czyli na [[ser]] i [[chleb]], pomiędzy które wciśnięta jest cienka warstwa [[Masło|masła]]. |
|||
⚫ | ''' |
||
====Wykonanie==== |
|||
Jedną z najbardziej popularnych kanapek, tradycyjną „Kanapkę z [[ser]]em” wykonuje się następująco:<br> # Bierzemy chlebek i kroimy dwie kromeczki o grubości ok. 8 mm. |
|||
Jeśli chlebek jest „krojony”, to ta czynność w robieniu kanapki nie występuje. Przy krojeniu należy zachować ostrożność i jeśli jesteś młodym kucharzem, to niech w tej czynności pomoże ci ktoś dorosły. Gdy mamy już dwie ukrojone kromki, jedną z nich smarujemy masełkiem. Ważne jest, żeby masełko nie było zbytnio zmrożone, bo wtedy nici ze smarowania, a co za tym idzie – nici z kanapki. I znowu, jeśli jesteś młodym kucharzem, niech kanapkę posmaruje ktoś dorosły. |
|||
⚫ | |||
## Jeśli chlebek jest „krojony”, to ta czynność w robieniu kanapki nie występuje. |
|||
Po posmarowaniu pewnym jest, że chlebek z masełkiem nam upadnie masłem do dołu, tak że na początku należy ukroić 3 kromki chleba, żeby mieć nową na posmarowanie masełkiem. Posmarowaną kanapkę układamy na ozdobnym talerzyku i przechodzimy do krojenia [[ser]]a. [[Ser]] powinien być żółty o nieprzyjemnym zapachu, bo wiadomo, że im bardziej [[ser]] „śmierdzący” tym smaczniejszy. Jeśli chcemy, aby koszt kanapki nie był zbyt duży, można wziąć serek pachnący. Pachnący ser delikatnie kroimy na plastry zachowując prostopadłość ostrza noża krojącego w stosunku do blatu. Gdy nie masz zbyt siły lub jesteś młodym kucharzem, niech i w tej czynności pomoże ci dorosły. |
|||
## Przy krojeniu należy zachować ostrożność i jeśli jesteś młodym kucharzem, to niech w tej czynności pomoże ci ktoś dorosły. |
|||
# Gdy mamy już dwie ukrojone kromki, jedną z nich smarujemy masełkiem. |
|||
⚫ | |||
## '''''Ważne jest, żeby masełko nie było zbytnio zmrożone, bo wtedy nici ze smarowania''''', a co za tym idzie – nici z kanapki. |
|||
## I znowu, jeśli jesteś młodym kucharzem, niech kanapkę posmaruje ktoś dorosły. |
|||
## Po posmarowaniu pewnym jest, że chlebek z masełkiem nam upadnie masłem do dołu, tak że na początku należy ukroić 3 kromki chleba, żeby mieć nową na posmarowanie masełkiem. |
|||
# Posmarowaną kanapkę układamy na ozdobnym talerzyku i przechodzimy do krojenia [[ser]]a. |
|||
## [[Ser]] powinien być żółty o nieprzyjemnym zapachu, bo wiadomo, że im bardziej [[ser]] „śmierdzący” tym smaczniejszy. |
|||
## Jeśli chcemy, aby koszt kanapki nie był zbyt duży, można wziąć serek pachnący. |
|||
# Pachnący ser delikatnie kroimy na plastry zachowując prostopadłość ostrza noża krojącego w stosunku do blatu. |
|||
## Gdy nie masz zbyt siły lub jesteś młodym kucharzem, niech i w tej czynności pomoże ci dorosły. |
|||
⚫ | |||
{{Głupie}} |
{{Głupie}} |
Wersja z 20:07, 28 paź 2005
Kanapka(a właściwie Kanapka z serem) jest to Twór złożony z Pysznych trójkącików, będących najbardziej elementarnymi cząstkami w kanapce. Następnym poziome zakomplikowania materii w kanapce są twory z pogranicza dwóch światów - Domki z kart. Składają się one na 2 stany tego z czego zbudowana jest kanapka, czyli na ser i chleb, pomiędzy które wciśnięta jest cienka warstwa masła.
Wykonanie
Jedną z najbardziej popularnych kanapek, tradycyjną „Kanapkę z serem” wykonuje się następująco:
# Bierzemy chlebek i kroimy dwie kromeczki o grubości ok. 8 mm.
- Bardzo ważnym jest, żeby to był chlebek, bo jeśli weźmiemy bułkę, to nie zrobimy „kanapki z serkiem” tylko „bułkę z serkiem”.
- Jeśli chlebek jest „krojony”, to ta czynność w robieniu kanapki nie występuje.
- Przy krojeniu należy zachować ostrożność i jeśli jesteś młodym kucharzem, to niech w tej czynności pomoże ci ktoś dorosły.
- Gdy mamy już dwie ukrojone kromki, jedną z nich smarujemy masełkiem.
- Ważne jest, żeby masełko nie było zbytnio zmrożone, bo wtedy nici ze smarowania, a co za tym idzie – nici z kanapki.
- I znowu, jeśli jesteś młodym kucharzem, niech kanapkę posmaruje ktoś dorosły.
- Po posmarowaniu pewnym jest, że chlebek z masełkiem nam upadnie masłem do dołu, tak że na początku należy ukroić 3 kromki chleba, żeby mieć nową na posmarowanie masełkiem.
- Posmarowaną kanapkę układamy na ozdobnym talerzyku i przechodzimy do krojenia sera.
- Pachnący ser delikatnie kroimy na plastry zachowując prostopadłość ostrza noża krojącego w stosunku do blatu.
- Gdy nie masz zbyt siły lub jesteś młodym kucharzem, niech i w tej czynności pomoże ci dorosły.
- Ukrojony serek układamy na posmarowanej masełkiem kromeczce i przykrywamy drugą, suchą od góry.
Artykuł ten zawiera udostępnione na licencji GNU FDL (lub jakoś tak) treści pochodzące w pierwotnej wersji ze strony z artykułami bezsensownymi lub z listy stron do usunięcia, zamieszczonych w Wikiencyklice. Pierwotny autor nieznany, gdyż najprawdopodobniej dostał niestrawności po bananie.