Perła (piwo): Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Misiek95. Autor wycofanej wersji to 78.131.212.111.)
Linia 1: Linia 1:
[[Grafika:Perła Chmielowa.jpg|thumb|right|200px|Perła Chmielowa w szklanicy [[Van Pur]]]]
[[Grafika:Perła Chmielowa.jpg|thumb|right|200px|Perła Chmielowa w szklanicy [[Van Pur]]]]
'''Perła''' – [[piwo]] pochodzenia [[Lublin|lubelskiego]]. Trunek zyskał swą nazwę dzięki temu, że puszki idealnie nadawały się do [[rzucać perły przed wieprze|rzucania przed wieprze]]. Piwo szeroko spożywane w [[województwo lubelskie|województwie lubelskim]], poza nim nieznane.
'''Perła''' – [[piwo]] pochodzenia [[Lublin|lubelskiego]]. Trunek zyskał swą nazwę dzięki temu, że puszki idealnie nadawały się do [[rzucać perły przed wieprze|rzucania przed wieprze]]. Piwo szeroko spożywane w [[województwo lubelskie|województwie lubelskim]],zdobywa powoli uznanie w kraju i za granica.


Szkolenie każdego małego dziecka na [[Lubelszczyzna|Lubelszczyźnie]] przebiega według hasła ''Perła Chmielowa jest smaczna i zdrowa''. Często wybierana jako napój do przepłukania ust w godzinach wczesnopopołudniowych. Dość kwaśna, przez co dobra do mocno słonych przystawek. Perła produkowana i spożywana jest w trzech odmianach, Chmielowej i Mocnej i Eksportowej.
Szkolenie każdego małego dziecka na [[Lubelszczyzna|Lubelszczyźnie]] przebiega według hasła ''Perła Chmielowa jest smaczna i zdrowa''. Często wybierana jako napój do przepłukania ust w godzinach wczesnopopołudniowych. Dość kwaśna, przez co dobra do mocno słonych przystawek. Perła produkowana i spożywana jest w trzech odmianach, Chmielowej i Mocnej i Eksportowej.

Wersja z 23:52, 19 lis 2009

Perła Chmielowa w szklanicy Van Pur

Perłapiwo pochodzenia lubelskiego. Trunek zyskał swą nazwę dzięki temu, że puszki idealnie nadawały się do rzucania przed wieprze. Piwo szeroko spożywane w województwie lubelskim,zdobywa powoli uznanie w kraju i za granica.

Szkolenie każdego małego dziecka na Lubelszczyźnie przebiega według hasła Perła Chmielowa jest smaczna i zdrowa. Często wybierana jako napój do przepłukania ust w godzinach wczesnopopołudniowych. Dość kwaśna, przez co dobra do mocno słonych przystawek. Perła produkowana i spożywana jest w trzech odmianach, Chmielowej i Mocnej i Eksportowej.

Znanym wielbicielem lubelskiego piwa jest Jakub Wędrowycz. Także Karol Wojtyła, ilekroć wracał do rodzinnego Lublina, pytał Jak tam moja Perełka?

Perła Chmielowa

Perła Chmielowa – piją je tylko dziewczynki i małe dzieci, czasem również się zdarza, że kobiety w ciąży. Smakuje jak woda z brudnej rzeki, ale i tak jest lepsze od Harnasia – piwa po chuju.

Perła Mocna

Perła Mocna – napój bogów (nawet trzech), nektar z mocną zawartością alkoholu (7,6%). Lekki posmak spirytusu nadaje temu piwu iście wyrafinowany charakter.

Perła Export

Nikt nie wie, po co powstała. Dzięki temu, że nazywa się tak z angielska, wszyscy ją lubią. Tak naprawdę smakuje jak zlewki Goolmana (który jest z kolei produkowany z resztek Perły Chmielowej i Mocnej).

Zobacz też

Szablon:Ok