Kebab: Różnice pomiędzy wersjami
Ciemnowidz (dyskusja • edycje) M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Misiek95. Autor wycofanej wersji to 85.222.86.25.) |
|||
Linia 23: | Linia 23: | ||
* Kebab jest daniem naukowym tzn został wymyślony po to by sprawdzić czy sierść, racice, kości, bebechy i ich zawartość są zdatne do spożycia przez człowieka. Jest to wkład [[Amerykańscy naukowcy | Amerykańskich naukowców ]] w walkę z głodem |
* Kebab jest daniem naukowym tzn został wymyślony po to by sprawdzić czy sierść, racice, kości, bebechy i ich zawartość są zdatne do spożycia przez człowieka. Jest to wkład [[Amerykańscy naukowcy | Amerykańskich naukowców ]] w walkę z głodem |
||
==Zobacz też== |
|||
== |
|||
* [[falafel]], [[souvlaki]] |
|||
{{stubkuch}} |
|||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
|||
[[nn:Kebab]] |
|||
[[da:Kebab]] |
|||
[[de:Döner]] |
|||
[[en:Shish Kebab]] |
|||
[[fi:Kebab]] |
|||
[[fr:Kebab]] |
|||
[[it:Kebab]] |
|||
[[no:Kebab]] |
|||
[[sv:Kebab]] |
Wersja z 15:19, 10 lut 2010
Kebab (kebap, kabab, kabob, kybyb) – potrawa z Bliskiego Wschodu i Południowej Afryki składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle drób, największą estymą cieszą się wersje z baraniną), zwiędłej sałaty i sosu.
Kebab w Polsce
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, w Dąbrowie Górniczej podawany jest w formie kilkumetrowego sznurka mięsa polanego majonezem, z kolei pod dworcami Wrocław Główny i Łódź Kaliska jest on sprzedawany pod nazwą knysza. w Pile, niedaleko od Lidla znaleziono Kebab Jarski i Fisch Kebeb (to nie ja nie umiem pisać fish) Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i z napojem lub z biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce. Zagłębiem kebaba w Polsce jest Skwierzyna, na jeden kebab BAR przypada 900 mieszkańców.
Krytyka
W kategorii premium czołowym producentem kebaba jest Sphinx, nieustannie atakowany przez środowiska muzułmanów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną.
Walka z kebabem
Przeciwnicy kebaba oferują od jakiegoś czasu konkurencyjną potrawę o nazwie siałarma, do kebaba bliźniaczo podobną, choć niewątpliwą jej zaletą jest to, że po zjedzeniu człowiek mniej wymiotuje.
Właściwości tego przysmaku
- Daje ci możliwość sprawdzenia jak smakuje gówno bez konieczności jedzenia samego gówna.
- Jest doskonałym źródłem bakterii, wirusów i grzybów.
- Pozostawia oddech świeżym przez minimum 24 godziny.
- Jest jedynym mięsnym daniem które nie zawiera mięsa.
- Kupując porcję kebabu twój organizm otrzymuje 0,01% dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze, czyli tyle co jeden papieros.
- Kebab jest lekkostrawny, ponieważ nie wymaga trawienia. Właściwie po zjedzeniu jest gotowy do wysrania i vice versa.
- Kebab jest jedyną ekologiczną potrawą, ponieważ wszystko co w nim jest pochodzi z recyklingu.
- Kebab jest daniem naukowym tzn został wymyślony po to by sprawdzić czy sierść, racice, kości, bebechy i ich zawartość są zdatne do spożycia przez człowieka. Jest to wkład Amerykańskich naukowców w walkę z głodem