Granat (wino): Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Granat''' – polskie [[tanie wino]] z [[Ostrowin]]a w odmianach zielonej (ekologicznej) i czerwonej. Trunek ten, jak sama nazwa wskazuje, rozrywa delikwenta który go spróbuje. |
'''Granat''' – polskie [[tanie wino]] z [[Ostrowin]]a w odmianach zielonej (ekologicznej) i czerwonej. Trunek ten, jak sama nazwa wskazuje, rozrywa delikwenta który go spróbuje. Najczęstszym sposobem spożycia trunku jest spożycie "na granata" - szybko dostajesz, szybko pijesz i jeszcze szybciej podajesz (przerzucasz) dalej. |
||
==Granat Zielony== |
==Granat Zielony== |
Wersja z 18:48, 16 lip 2010
Granat – polskie tanie wino z Ostrowina w odmianach zielonej (ekologicznej) i czerwonej. Trunek ten, jak sama nazwa wskazuje, rozrywa delikwenta który go spróbuje. Najczęstszym sposobem spożycia trunku jest spożycie "na granata" - szybko dostajesz, szybko pijesz i jeszcze szybciej podajesz (przerzucasz) dalej.
Granat Zielony
Granat Zielony po spuszczeniu z kadzi i napełnieniu butelki powinien leżakować w magazynie około trzech dni i powinien być raz obrócony, aby nie zmętniał. Dodatkowo klasyczny Granat Zielony musi być zabutelkowany tylko i wyłącznie w szkło białe lub zielone. W brązowych butlach następuje efekt Dopplera, czyli przesunięcie w stronę czerwieni i źle rozszczepione światło psuje proces fermentacji.