Kebab: Różnice pomiędzy wersjami
Ciemnowidz (dyskusja • edycje) M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Misiek95. Autor wycofanej wersji to 85.222.86.25.) |
(Poprawki estetyczne, interpunkcja, dopisek o parówkach.) |
||
Linia 3: | Linia 3: | ||
==Kebab w Polsce== |
==Kebab w Polsce== |
||
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z [[musztarda|musztardą]], w [[Dąbrowa Górnicza|Dąbrowie Górniczej]] podawany jest w formie kilkumetrowego sznurka mięsa polanego majonezem, z kolei pod dworcami [[Wrocław Główny]] i [[Łódź Kaliska]] jest on sprzedawany pod nazwą knysza. w [[Piła|Pile]], niedaleko od Lidla znaleziono Kebab Jarski i Fisch Kebeb (to nie ja nie umiem pisać fish) Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i z napojem lub z biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce. |
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z [[musztarda|musztardą]], w [[Dąbrowa Górnicza|Dąbrowie Górniczej]] podawany jest w formie kilkumetrowego sznurka mięsa polanego majonezem, z kolei pod dworcami [[Wrocław Główny]] i [[Łódź Kaliska]] jest on sprzedawany pod nazwą knysza. w [[Piła|Pile]], niedaleko od Lidla znaleziono Kebab Jarski i Fisch Kebeb (to nie ja nie umiem pisać fish). Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i z napojem lub z biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce. |
||
Zagłębiem kebaba w Polsce jest [[Skwierzyna]], na jeden kebab BAR przypada 900 mieszkańców. |
Zagłębiem kebaba w Polsce jest [[Skwierzyna]], na jeden kebab BAR przypada 900 mieszkańców. |
||
==Krytyka== |
==Krytyka== |
||
W kategorii premium czołowym producentem kebaba jest [[Sphinx]], nieustannie atakowany przez środowiska muzułmanów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną. |
W kategorii ''premium'' czołowym producentem kebaba jest [[Sphinx]], nieustannie atakowany przez środowiska muzułmanów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną. |
||
==Walka z kebabem== |
==Walka z kebabem== |
||
Linia 17: | Linia 17: | ||
* Jest doskonałym źródłem bakterii, wirusów i grzybów. |
* Jest doskonałym źródłem bakterii, wirusów i grzybów. |
||
* Pozostawia oddech świeżym przez minimum 24 godziny. |
* Pozostawia oddech świeżym przez minimum 24 godziny. |
||
* Jest |
* Jest jednym z mięsnych dań (obok [[parówka|parówek]]), które nie zawiera mięsa. |
||
* Kupując porcję kebabu twój organizm otrzymuje 0,01% dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze, czyli tyle co jeden [[papieros]]. |
* Kupując porcję kebabu twój organizm otrzymuje 0,01% dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze, czyli tyle co jeden [[papieros]]. |
||
* Kebab jest lekkostrawny, ponieważ nie wymaga trawienia. Właściwie po zjedzeniu jest gotowy do wysrania i vice versa. |
* Kebab jest lekkostrawny, ponieważ nie wymaga trawienia. Właściwie po zjedzeniu jest gotowy do wysrania i vice versa. |
||
* Kebab jest jedyną ekologiczną potrawą, ponieważ wszystko co w nim jest pochodzi z [[recykling | recyklingu]]. |
* Kebab jest jedyną ekologiczną potrawą, ponieważ wszystko co w nim jest pochodzi z [[recykling | recyklingu]]. |
||
* Kebab jest daniem naukowym tzn został wymyślony po to by sprawdzić czy sierść, racice, kości, bebechy i ich zawartość są zdatne do spożycia przez człowieka. Jest to wkład [[Amerykańscy naukowcy | Amerykańskich naukowców ]] w walkę z głodem |
* Kebab jest daniem naukowym tzn. został wymyślony po to by sprawdzić czy sierść, racice, kości, bebechy i ich zawartość są zdatne do spożycia przez człowieka. Jest to wkład [[Amerykańscy naukowcy | Amerykańskich naukowców ]] w walkę z głodem |
||
==Zobacz też== |
==Zobacz też== |
Wersja z 15:31, 24 sie 2010
Kebab (kebap, kabab, kabob, kybyb) – potrawa z Bliskiego Wschodu i Południowej Afryki składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle drób, największą estymą cieszą się wersje z baraniną), zwiędłej sałaty i sosu.
Kebab w Polsce
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, w Dąbrowie Górniczej podawany jest w formie kilkumetrowego sznurka mięsa polanego majonezem, z kolei pod dworcami Wrocław Główny i Łódź Kaliska jest on sprzedawany pod nazwą knysza. w Pile, niedaleko od Lidla znaleziono Kebab Jarski i Fisch Kebeb (to nie ja nie umiem pisać fish). Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i z napojem lub z biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce. Zagłębiem kebaba w Polsce jest Skwierzyna, na jeden kebab BAR przypada 900 mieszkańców.
Krytyka
W kategorii premium czołowym producentem kebaba jest Sphinx, nieustannie atakowany przez środowiska muzułmanów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną.
Walka z kebabem
Przeciwnicy kebaba oferują od jakiegoś czasu konkurencyjną potrawę o nazwie siałarma, do kebaba bliźniaczo podobną, choć niewątpliwą jej zaletą jest to, że po zjedzeniu człowiek mniej wymiotuje.
Właściwości tego przysmaku
- Daje ci możliwość sprawdzenia jak smakuje gówno bez konieczności jedzenia samego gówna.
- Jest doskonałym źródłem bakterii, wirusów i grzybów.
- Pozostawia oddech świeżym przez minimum 24 godziny.
- Jest jednym z mięsnych dań (obok parówek), które nie zawiera mięsa.
- Kupując porcję kebabu twój organizm otrzymuje 0,01% dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze, czyli tyle co jeden papieros.
- Kebab jest lekkostrawny, ponieważ nie wymaga trawienia. Właściwie po zjedzeniu jest gotowy do wysrania i vice versa.
- Kebab jest jedyną ekologiczną potrawą, ponieważ wszystko co w nim jest pochodzi z recyklingu.
- Kebab jest daniem naukowym tzn. został wymyślony po to by sprawdzić czy sierść, racice, kości, bebechy i ich zawartość są zdatne do spożycia przez człowieka. Jest to wkład Amerykańskich naukowców w walkę z głodem