Budyń: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(Redakcja) |
|||
Linia 8: | Linia 8: | ||
* mleka; |
* mleka; |
||
* skrobi; |
* skrobi; |
||
* |
* parahydroksybenzoesanu metylu; |
||
* |
* kofeiny (budyń w wersji Cofee) |
||
* gumy do żucia (dla nastoletnich); |
* gumy do żucia (dla nastoletnich); |
||
* |
* kwasu askorbinowego (ale rzadko); |
||
* żelatyny (niekoniecznie); |
* żelatyny (niekoniecznie); |
||
* króla żelatyny (jeszcze bardziej niekonieczne); |
* króla żelatyny (jeszcze bardziej niekonieczne); |
||
* Rudego 102 (to już w ogóle przesada!); |
* Rudego 102 (to już w ogóle przesada!); |
||
* |
* śladowych ilości orzechów arachidowych. |
||
== Z czym to się je? == |
== Z czym to się je? == |
||
Linia 24: | Linia 24: | ||
* opon; |
* opon; |
||
* Nestea (lekka przesada); |
* Nestea (lekka przesada); |
||
* złota (no, bez przesady!) |
* złota (no, bez przesady!). |
||
==Jak sie "go" je ?== |
==Jak sie "go" je ?== |
||
Linia 30: | Linia 30: | ||
*ze szklanki (na szybkiego); |
*ze szklanki (na szybkiego); |
||
*z buta (w razie, gdy nie ma naczyń w domu albo matka wszystkie potłukła z nerwów lub koleżanka z roku)[przesada]; |
*z buta (w razie, gdy nie ma naczyń w domu albo matka wszystkie potłukła z nerwów lub koleżanka z roku)[przesada]; |
||
*z opakowania (zalatuje papierem bądź innymi dodatkami) |
*z opakowania (zalatuje papierem bądź innymi dodatkami). |
||
== Postacie budyniu == |
== Postacie budyniu == |
||
Linia 48: | Linia 48: | ||
* UK – 1%; |
* UK – 1%; |
||
* Somaila - 0,7%; |
* Somaila - 0,7%; |
||
* USA |
* USA – 0,2%; |
||
* Polska – 0,2%; |
* Polska – 0,2%; |
||
* Rosja – 0,2%; |
* Rosja – 0,2%; |
||
Linia 56: | Linia 56: | ||
* Kazachstan 0,0001% (produkcja 10 saszetek) |
* Kazachstan 0,0001% (produkcja 10 saszetek) |
||
* Reszta świata – 0,3%; |
* Reszta świata – 0,3%; |
||
* Mars – 100% (ostatnio na Marsie zamieszkał samotny Nonsensopedysta). |
|||
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
Wersja z 01:38, 6 paź 2010
Słyszałeś, co powiedziała? Bu-dyń!
- Wróżek chrzestny do Pana Prima Aprilisa o budyniu
Budyń to świetny deser ale nie sprawdza się jako sanki
- Google o budyniu
Budyń – najbardziej mityczne jedzenie na całym świecie. Ulubiona potrawa Nonsensopedysty. Daleki... znaczy się DAAAAALEEEEEKI kuzyn serka Danio po siostrze brata cioci wujka, czy jakoś tak.
Z czego to jest?
Budyń składa się z:
- mleka;
- skrobi;
- parahydroksybenzoesanu metylu;
- kofeiny (budyń w wersji Cofee)
- gumy do żucia (dla nastoletnich);
- kwasu askorbinowego (ale rzadko);
- żelatyny (niekoniecznie);
- króla żelatyny (jeszcze bardziej niekonieczne);
- Rudego 102 (to już w ogóle przesada!);
- śladowych ilości orzechów arachidowych.
Z czym to się je?
Można zjeść sam budyń, ale można użyć także paru artefaktów:
- kakao;
- grzybów;
- warzyw;
- opon;
- Nestea (lekka przesada);
- złota (no, bez przesady!).
Jak sie "go" je ?
- z miseczki (tradycyjnie);
- ze szklanki (na szybkiego);
- z buta (w razie, gdy nie ma naczyń w domu albo matka wszystkie potłukła z nerwów lub koleżanka z roku)[przesada];
- z opakowania (zalatuje papierem bądź innymi dodatkami).
Postacie budyniu
- w proszku;
- z mlekiem (niczym legendarne masło maślane);
- po studencku (czyli instant);
- tradycyjny (robiony wyłącznie w skansenie);
- chiński (kolejny raz przesada!).
Rola budyniu w świecie
Wbrew pozorom, jest to najbardziej strategiczny surowiec świata – tłukli się o niego wszyscy wielcy przywódcy.
Niestety nikt nie zdobył tego cennego surowca, bo trzeba było pójść po niego aż do spożywczego.
Konsumenci budyniu na świecie
- Nonsensopedyści – 239%;
- UK – 1%;
- Somaila - 0,7%;
- USA – 0,2%;
- Polska – 0,2%;
- Rosja – 0,2%;
- Chiny – 0,1%;
- Afganistan - 0,09%;
- Korea Północna - 0,02%;
- Kazachstan 0,0001% (produkcja 10 saszetek)
- Reszta świata – 0,3%;