Margaryna: Różnice pomiędzy wersjami
(nowa strona) |
M (stub) |
||
Linia 13: | Linia 13: | ||
{{przypisy}} |
{{przypisy}} |
||
{{stubkuch}} |
Wersja z 14:15, 12 sty 2011
Margaryna – jadalny tłuszcz spożywczy. Stanowi papkę rozmiękczoną z różnych olejów roślinnych (tj. sojowych, rzepakowych lub Kujawskich) zmieszaną z wodą, a w następnej kolejności nakładaną na kromkę chleba. Jej niesamowita egzystencja stanowi, że praktycznie rozpływa się w ustach, a jedzenie jej samej jest wielce zdrowe, gdyż pochodzi z dobrze przebadanych tłuszczy jak i ziół. Jedną ze sławniejszych firm margarynowych jest Delma.
Z reguły margaryna jest miększa od masła, gdyż ta jest produkowana na bazie naturalnych składników, natomiast masło pochodzi z utwardzonej (oraz przeterminowanej) śmietany ze śladowymi ilościami budyniu. Jednak nie oznacza to, że margaryna się nie psuje i jest całkiem tró – gdy tylko za długo postoi na półce w sklepie, kupując ją zaopatrzasz się w dodatkowe ilości wodnistego nasienia.
Zastosowanie
Margarynę stosuje się tak, jak masło. Nakłada się ją na tą stronę kromki, na którą zwykle opadnie po opuszczeniu. Praktycznie zawsze trafiasz na właściwą stronę. W przypadku posiadania popsutej margaryny użyj jej robiąc to-i-owo i stosuj docelowo tam, gdzie się powinno. Efekt – możesz już kręcić nową reklamę Delmy, bo aktora już masz. Natomiast lekko zamarzniętą margarynę[1] można użyć do pieczenia bądź smażenia ciast.
Przypisy
- ↑ Otrzymasz ją, spożywając margarynę przed datą jej wyprodukowania