Sztuka kulinarna: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to HilkoKary. Autor wycofanej wersji to 156.17.4.253.)
(zalążek historii)
Linia 1: Linia 1:
[[Grafika:Cannibals.jpg|right|200px|thumb|<center>Sztuka kulinarna towarzyszy ludzkości od wieków</center>]]
[[Grafika:Cannibals.jpg|right|200px|thumb|<center>Sztuka kulinarna towarzyszy ludzkości od wieków</center>]]
'''Sztuka kulinarna''' - to [[dziedzina nauki]] zajmująca się przetwarzaniem martwych [[Zwierzę|zwierząt]], [[Człowiek|ludzi]] i [[roślina|roślin]] (według [[Robert Makłowicza|Roberta Makłowicza]] jest do befinicja niedokładna, gdyż zakłada on, że jadł ''pyszną zupę na wirusach'').
'''Sztuka kulinarna''' - to [[dziedzina nauki]] zajmująca się przetwarzaniem martwych [[Zwierzę|zwierząt]], [[Człowiek|ludzi]] i [[roślina|roślin]] w celu spożycia (według [[Robert Makłowicza|Roberta Makłowicza]] jest do befinicja niedokładna, gdyż zakłada on, że jadł ''pyszną zupę na wirusach'').

==Historia==


Prawdopodobnie pierwszym dziełem sztuki kulinarnej było zwierzątko, które nie zdąrzyło spieprzyć z płonącego lasu. Dlatego też za pierwszego artystę uprawiającego sztukę kulinarną nalezałoby uznać owe zwierzątko.
Prawdopodobnie pierwszym dziełem sztuki kulinarnej było zwierzątko, które nie zdąrzyło spieprzyć z płonącego lasu. Dlatego też za pierwszego artystę uprawiającego sztukę kulinarną nalezałoby uznać owe zwierzątko.


Człowiek pierwotny zasadniczo nie uprawiał sztuki kulinarnej, jędząc głównie surowe [[jaszczurka|jaszczurki]], [[dinozaur]]y czy [[patyk]]i.

Do czasu [[średniowiecze|średniowiecza]] ludzie żywili się głównie winem, daktylami i wieprzowiną, czasami jakimiś chwastami. Człowiek średniowieczny porzucił zwyczaj uprawiania sztuki kulinarnej żywiąc się głównie żabami i wodą święconą.


{{stub}}
{{stub}}

Wersja z 18:12, 26 maj 2006

Plik:Cannibals.jpg
Sztuka kulinarna towarzyszy ludzkości od wieków

Sztuka kulinarna - to dziedzina nauki zajmująca się przetwarzaniem martwych zwierząt, ludzi i roślin w celu spożycia (według Roberta Makłowicza jest do befinicja niedokładna, gdyż zakłada on, że jadł pyszną zupę na wirusach).

Historia

Prawdopodobnie pierwszym dziełem sztuki kulinarnej było zwierzątko, które nie zdąrzyło spieprzyć z płonącego lasu. Dlatego też za pierwszego artystę uprawiającego sztukę kulinarną nalezałoby uznać owe zwierzątko.

Człowiek pierwotny zasadniczo nie uprawiał sztuki kulinarnej, jędząc głównie surowe jaszczurki, dinozaury czy patyki.

Do czasu średniowiecza ludzie żywili się głównie winem, daktylami i wieprzowiną, czasami jakimiś chwastami. Człowiek średniowieczny porzucił zwyczaj uprawiania sztuki kulinarnej żywiąc się głównie żabami i wodą święconą.


Puzzle stub.png Autorowi tego hasła oderwało palce zaraz po tym, jak wklepał kilka zdań. Jeśli chcesz go zastąpić – rozbuduj to hasło.