Zapiekanka: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 31: | Linia 31: | ||
Najgorszym jednak rodzajem aktywności zapiekanki jest zakłócenie i odwrócenie przebiegu procesu pokarmowego, ze swej pierwotnej formy góra-dół proces ten gwałtownie i natychmiastowo zaczyna przebiegać z dołu do góry, jest to niewytłumaczone przez naukę i pozostaje w sferze badań i domysłów naukowych, niektórzy dopatrują się w tym nawet zjawisk paranormalnych. |
Najgorszym jednak rodzajem aktywności zapiekanki jest zakłócenie i odwrócenie przebiegu procesu pokarmowego, ze swej pierwotnej formy góra-dół proces ten gwałtownie i natychmiastowo zaczyna przebiegać z dołu do góry, jest to niewytłumaczone przez naukę i pozostaje w sferze badań i domysłów naukowych, niektórzy dopatrują się w tym nawet zjawisk paranormalnych. |
||
Dane techniczne |
== Dane techniczne i skład== |
||
Zapiekanka składa się z podkładu, masy zmieniającej Ph soków żołądkowych, oraz masy eksplodującej zwanej też wymiotną. |
|||
- prędkość maxymalna: 10m/s przy zjadaniu, 90m/s w stronę przeciwną, |
- prędkość maxymalna: 10m/s przy zjadaniu, 90m/s w stronę przeciwną, |
||
- maksymalne przyspieszenie zapiekanka osiąga tuż po oderwaniu się od ścianek żołądka pobudzona szybkim spadkiem ciśnienia w przełyku i pociągnięta przez siły aerodynamiczne ku górze, przyspieszenie to wynosi od 25 do 45 m/s^2, |
- maksymalne przyspieszenie zapiekanka osiąga tuż po oderwaniu się od ścianek żołądka pobudzona szybkim spadkiem ciśnienia w przełyku i pociągnięta przez siły aerodynamiczne ku górze, przyspieszenie to wynosi od 25 do 45 m/s^2, |
Wersja z 20:17, 6 cze 2011
Szablon:Tbuła z serem i ketchupem, okazjonalnie z pieczarkami. Perfekcyjny sposób na zmarnowanie swoich kilku cennych złotych, a innymi słowy na dokarmienie tkanki tłuszczowej. Jakby nie było, na tle innych fast foodów zapiekanka jest niczym arystokracja i spożywają ją najbardziej ułożeni ludzie w ostateczności, gdy są popchnięci do konieczności zjedzenia tak plebejskiego dania.
Nazewnictwo
Można domniemać skąd nazwa zapiekanka. Ze znanych tylko mi informacji pochodzi od wyrazu "zapierdalanka", a chodzi tutaj o to, że gdy nie ma czasu na porządne żarełko i trzeba zapierdalać, robi się w kilka, kilkanaście minut taką to bułę. Ale skąd to -pierdal- zamieniono na -piek- to akurat jeden Ch wie. Zazwyczaj grubaśni faceci wcinają zapiekanki dużymi ilościami, a potem dziwią sie własnym wyglądem. Grubaśni faceci wcinają zapiekanki tonami, a potem są efekty w ich wyglądzie. Owy podukt przy licznym spożyciu powoduje torsje oraz mocną S.R.A.K.E(Smrodliwe Rozwolnienie Anty Kretowe Enedułerikefake)
Tradycyjna zapiekanka jest wielkości psiej kupy i o smaku 30 centymetrów.
Bywa też nazywana "Tostem", lecz to nie jest prawidłowa nazwa gdyż Tost ma dwie bułki!!! i Tost nie ma pieczarek, tylko w ch sera!!!
Zastosowanie
Zastosowanie zapiekanki:
- Środek przeczyszczający o średnio opóźnionym działaniu, - Środek do wabienia i eliminowania owadów i małych gryzoni domowych, - Wabik w polowaniach na dzika u staropolskiej szlachty zaściankowej, - Stare zapiekanki dobrze nadają się do wbijania gwoździ, ścierania twardych powierzchni oraz poziomowania mebli, - Idealnie nadaje się do sprawdzania poziomu oleju w silniku, - W Japonii prowadzone są już badania nad zapiekanką, która może w pełni automatycznie kierować ruchem ulicznym i jednocześnie podawać notowania giełdowe.
Występowanie
Prawdziwa świątynia zapiekanek znajduje się w większości miast przy dworcu kolejowym, w budce z fast foodami. Tym bardziej atrakcyjna jest ich oferta, że do posiłku dorzucają robaki, AIDS i choroby weneryczne gratis. Otwarte są zazwyczaj tak długo, jak długo Sanepid nie zajmie się faktem ich istnienia.
Zapiekanki występują też:
- w studenckich żołądkach pływając w roztworze przypraw z zupki z Radomia, nafty z akademika z pokoju 345 i rozpuszczonych tabletek "Extasy", - w żołądkach żuli, strażników miejskich, pasażerów PKP, oraz bywalców dyskotek, - śladowe ilości można stwierdzić za paznokciami pani z budki z Hot-Dogami, oraz na podłodze tejże budki (Uwaga!, czasami śladowe ilości tejże podłogi można stwierdzić w zapiekance),
Największą aktywność zapiekanka przeżywa około 40-80 minut od spożycia, zdarza się, że zmienia PH żołądka o 5-6 stopni, oraz wilgotność jelit o kilkadziesiąt procent, zdarzały się przypadki gwałtownej zmiany przepuszczalności zwieracza odbytniczego o 95%. Najgorszym jednak rodzajem aktywności zapiekanki jest zakłócenie i odwrócenie przebiegu procesu pokarmowego, ze swej pierwotnej formy góra-dół proces ten gwałtownie i natychmiastowo zaczyna przebiegać z dołu do góry, jest to niewytłumaczone przez naukę i pozostaje w sferze badań i domysłów naukowych, niektórzy dopatrują się w tym nawet zjawisk paranormalnych.
Dane techniczne i skład
Zapiekanka składa się z podkładu, masy zmieniającej Ph soków żołądkowych, oraz masy eksplodującej zwanej też wymiotną.
- prędkość maxymalna: 10m/s przy zjadaniu, 90m/s w stronę przeciwną, - maksymalne przyspieszenie zapiekanka osiąga tuż po oderwaniu się od ścianek żołądka pobudzona szybkim spadkiem ciśnienia w przełyku i pociągnięta przez siły aerodynamiczne ku górze, przyspieszenie to wynosi od 25 do 45 m/s^2, - masa waha się od 50g do pół kilograma i jest odwrotnie proporcjonalna do ilośći gwiazdek w restauracji w której wytępuje, najmniejsze w 5-gwiazdkowych lokalach osiągają nawet 30 gramów, ale za to kosztują ponad 20 zł. Cena zapiekanki jest zazwyczaj odwrotnie proporcjonalna do jej wielkości. Największe kosztują 3 zł i to jest jedyna ich zaleta.
Ciekawostki
Sprzedawcy z dworca w Częstochowie starają się udowdnić, że papierz Jan Paweł II przed maturą jadł i zachwalał sobie ich zapiekanki i starają się o uzyskanie dla nich statusu "zapiekanki papieskiej", oraz o włączenie tego produktu w poczet światowego rejestru cudów kulinarnych Europy.
Najdroższa zapiekanka została kupiona na aukcji zapiekankowo-kekabowej w Chicago i kosztowała 1,250,000 dolarów. Był to prawdziwy rarytas dla kolekcjonerów, podłoże z bułki pszenno-kukurydzianej polane sosem z 16 rodzajów grzybów, w tym borowików prawdziwych, zajączków i kurek. Polana była aż 43 rodzajami sera z 18 krajów świata. Szczęśliwy nabywaca dostał całkowicie gratis sos czosnkowy i papierową chusteczkę. Nabywcą tym był Hizojuszi Namamoto - wynalazca gumowego żelazka.
Na Taiwanie zapiekanka jest czymś więcej niż tylko potrawą. Jest to w każdym domu przyjaciel rodziny. Każdy noworodek otrzymuje zapiekankę o którą musi dbać aż do śmierci. Zapiekanka jest bardzo pomocna: podlewa kwiaty, wyprowadza psa, wyrzuca śmieci, ale także wymaga opieki i ciepła rodzinnego. Zdarzały się tam często przypadki nieludzkiego pozostawienia takiej zapiekanki przywiązanej do drzewa w lesie na pastwę losu, a przecież Taiwan jest pełen schronisk dla zapiekanek.