Zapiekanka: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (redakcja)
Linia 5: Linia 5:


== Nazewnictwo ==
== Nazewnictwo ==
Można domniemać skąd nazwa ''zapiekanka''. Ze znanych tylko mi informacji pochodzi od wyrazu "zapierdalanka", a chodzi tutaj o to, że gdy nie ma czasu na porządne żarełko i trzeba zapierdalać, robi się w kilka, kilkanaście minut taką to bułę. Ale skąd to ''-pierdal-'' zamieniono na ''-piek-'' to akurat jeden Ch[[Plik:Cenzura2.png]] wie. Zazwyczaj grubaśni faceci wcinają zapiekanki dużymi ilościami, a potem dziwią sie własnym wyglądem. Grubaśni faceci wcinają zapiekanki tonami, a potem są efekty w ich wyglądzie. Owy produkt przy licznym spożyciu powoduje torsje oraz mocną S.R.A.K.E (Smrodliwe Rozwolnienie Anty Kretowe Enedułerikefake)
Można domniemać skąd nazwa ''zapiekanka''. Ze znanych tylko mi informacji pochodzi od wyrazu "zapierdalanka", a chodzi tutaj o to, że gdy nie ma czasu na porządne żarełko i trzeba zapierdalać, robi się w kilka, kilkanaście minut taką to bułę. Ale skąd to ''-pierdal-'' zamieniono na ''-piek-'' to akurat jeden Ch[[Plik:Cenzura2.png]] wie. Zazwyczaj grubaśni faceci wcinają zapiekanki dużymi ilościami, a potem dziwią sie własnym wyglądem. Grubaśni faceci wcinają zapiekanki tonami, a potem są efekty w ich wyglądzie. Owy produkt przy licznym spożyciu powoduje torsje oraz mocną S.R.A.K.E (Smrodliwe Rozwolnienie Amortyzujące Kał Egoistów)


Tradycyjna zapiekanka jest wielkości psiej kupy i o smaku 30 centymetrów.
Tradycyjna zapiekanka jest wielkości psiej kupy i o smaku 30 centymetrów.

Wersja z 15:04, 11 cze 2011


Szablon:Tbuła z serem i ketchupem, okazjonalnie z pieczarkami. Perfekcyjny sposób na zmarnowanie swoich kilku cennych złotych, a innymi słowy na dokarmienie tkanki tłuszczowej. Jakby nie było, na tle innych fast foodów zapiekanka jest niczym arystokracja i spożywają ją najbardziej ułożeni ludzie w ostateczności, gdy są popchnięci do konieczności zjedzenia tak plebejskiego dania.

Nazewnictwo

Można domniemać skąd nazwa zapiekanka. Ze znanych tylko mi informacji pochodzi od wyrazu "zapierdalanka", a chodzi tutaj o to, że gdy nie ma czasu na porządne żarełko i trzeba zapierdalać, robi się w kilka, kilkanaście minut taką to bułę. Ale skąd to -pierdal- zamieniono na -piek- to akurat jeden ChCenzura2.png wie. Zazwyczaj grubaśni faceci wcinają zapiekanki dużymi ilościami, a potem dziwią sie własnym wyglądem. Grubaśni faceci wcinają zapiekanki tonami, a potem są efekty w ich wyglądzie. Owy produkt przy licznym spożyciu powoduje torsje oraz mocną S.R.A.K.E (Smrodliwe Rozwolnienie Amortyzujące Kał Egoistów)

Tradycyjna zapiekanka jest wielkości psiej kupy i o smaku 30 centymetrów.

Bywa też nazywana "Tostem", lecz to nie jest prawidłowa nazwa gdyż Tost ma dwie bułki!!! i Tost nie ma pieczarek, tylko w chCenzura2.png sera!!!

Zastosowanie

Zastosowanie zapiekanki:

  • Środek przeczyszczający o średnio opóźnionym działaniu,
  • Środek do wabienia i eliminowania owadów i małych gryzoni domowych,
  • Wabik w polowaniach na dzika u staropolskiej szlachty zaściankowej,
  • Stare zapiekanki dobrze nadają się do wbijania gwoździ, ścierania twardych powierzchni oraz poziomowania mebli,
  • Idealnie nadaje się do sprawdzania poziomu oleju w silniku,
  • W Japonii prowadzone są już badania nad zapiekanką, która może w pełni automatycznie kierować ruchem ulicznym i jednocześnie podawać notowania giełdowe.

Występowanie

Prawdziwa świątynia zapiekanek znajduje się w większości miast przy dworcu kolejowym, w budce z fast foodami. Tym bardziej atrakcyjna jest ich oferta, że do posiłku dorzucają robaki, AIDS i choroby weneryczne gratis. Otwarte są zazwyczaj tak długo, jak długo Sanepid nie zajmie się faktem ich istnienia.

Zapiekanki występują też:

  • w studenckich żołądkach pływając w roztworze przypraw z zupki z Radomia, nafty z akademika z pokoju 345 i rozpuszczonych tabletek "Extasy",
  • w żołądkach żuli, strażników miejskich, pasażerów PKP, oraz bywalców dyskotek,
  • śladowe ilości można stwierdzić za paznokciami pani z budki z Hot-Dogami, oraz na podłodze tejże budki (Uwaga!, czasami śladowe ilości tejże podłogi można stwierdzić w zapiekance).

Największą aktywność zapiekanka przeżywa około 40-80 minut od spożycia, zdarza się, że zmienia PH żołądka o 5-6 stopni, oraz wilgotność jelit o kilkadziesiąt procent, zdarzały się przypadki gwałtownego spadku szczelności zwieracza odbytniczego o 100%. Najgorszym jednak rodzajem aktywności zapiekanki jest zakłócenie i odwrócenie przebiegu procesu pokarmowego, ze swej pierwotnej formy góra-dół proces ten gwałtownie i natychmiastowo zaczyna przebiegać z dołu do góry, jest to niewytłumaczone przez naukę i pozostaje w sferze badań i domysłów naukowych, niektórzy dopatrują się w tym nawet zjawisk paranormalnych.

Dane techniczne i skład

Zapiekanka składa się z podkładu, masy zmieniającej Ph soków żołądkowych, oraz masy eksplodującej zwanej też wymiotną.

  • prędkość maxymalna: 10m/s przy zjadaniu, 90m/s w stronę przeciwną,
  • maksymalne przyspieszenie zapiekanka osiąga tuż po oderwaniu się od ścianek żołądka pobudzona szybkim spadkiem ciśnienia w przełyku i pociągnięta przez siły aerodynamiczne ku górze, przyspieszenie to wynosi od 25 do 45 m/s^2 i w normalnych warunkach w pełni wystarczyłoby do opuszczenie orbity ziemi - jednak nie są znane żadne przypadki zapiekanek sztucznych satelit w naszym układzie słonecznym,
  • masa waha się od 50g do pół kilograma i jest odwrotnie proporcjonalna do ilośći gwiazdek w restauracji w której wytępuje, najmniejsze w 5-gwiazdkowych lokalach osiągają nawet 30 gramów, ale za to kosztują ponad 20 zł. Cena zapiekanki jest zazwyczaj odwrotnie proporcjonalna do jej wielkości. Największe kosztują 3 zł i to jest jedyna ich zaleta.

Ciekawostki

Sprzedawcy z dworca w Częstochowie starają się udowdnić, że papierz Jan Paweł II przed maturą jadł i zachwalał sobie ich zapiekanki i starają się o uzyskanie dla nich statusu "zapiekanki papieskiej", oraz o włączenie tego produktu w poczet światowego rejestru cudów kulinarnych Europy.

Najdroższa zapiekanka została kupiona na aukcji zapiekankowo-kebabowej w Chicago i kosztowała 1,25 mln. dolarów. Był to prawdziwy rarytas dla kolekcjonerów, podłoże z bułki pszenno-kukurydzianej polane sosem z 16 rodzajów grzybów, w tym borowików prawdziwych, zajączków i kurek. Polana była aż 43 rodzajami sera z 18 krajów świata. Szczęśliwy nabywaca dostał całkowicie gratis sos czosnkowy i papierową chusteczkę. Nabywcą tym był Hizojuszi Namamoto - wynalazca gumowego żelazka.

Na Taiwanie zapiekanka jest czymś więcej niż tylko potrawą. Jest to w każdym domu przyjaciel rodziny. Każdy noworodek otrzymuje zapiekankę o którą musi dbać aż do śmierci. Zapiekanka jest bardzo pomocna: podlewa kwiaty, wyprowadza psa, wyrzuca śmieci, ale także wymaga opieki i ciepła rodzinnego. Zdarzały się tam często przypadki nieludzkiego pozostawienia takiej zapiekanki przywiązanej do drzewa w lesie na pastwę losu, a przecież Taiwan jest pełen schronisk dla zapiekanek.