Piekarnik

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru

Rozwaliło mi piekarnik, w moim domu!

Zespół Akurat o piekarniku

Piekarnik – jeden z niezbędnych elementów wyposażenia kuchni, zwyczajowo zintegrowany z kuchenką. Sprawca wielkiej radości, jaką jest ciągłe powtarzanie dziecku, żeby go nie dotykało akurat wtedy, gdy raz w miesiącu przyjdzie nam do głowy upiec murzynka.

Zastosowania

Niekonwencjonalny typ piekarnika

Sam piekarnik może mieć wiele zastosowań. Może służyć jako dodatkowa półka na duże miski. Ponadto wysuszymy w nim swoje skarpety. Kto lubi bawić się w spiski, ten odgrzeje w nim listy napisane sokiem cytrynowym, a także postraszy dzieci wkładaniem na cztery zdrowaśki. Urządzenie może też ograniczyć wydatki w sezonie zimowym, ogrzewając mieszkanie. Jest także doskonałym zamiennikiem lutownicy (tylko nie zapomnij włożyć na trzy pacieże – na dwa się nie upiecze). Podobno można w nim też piec jedzenie, wówczas jest chętniej oglądany niż telewizor; Przygotowywane są w nim takie przysmaki jak:

  • Smażone liście,
  • Węgiel,
  • Koty,
  • Ludzie,

W razie potrzeby możemy się też do niego wysrać, a potem „oczernić” dzieci w cichy sposób. Pozwala prasować ubrania, pod warunkiem, że się ich potem nie ubierze.

Instrukcja obsługi

Do każdego takiego urządzenia dodawana jest przeważnie instrukcja obsługi, która i tak się zgubi, więc tak wygląda uniwersalny plan używania tego narzędzia:

  • Znajdź coś, co chcesz upichcić (lub kogoś) i przypraw to stosownymi przyprawami (np. Kucharkiem);
  • Otwórz piekarnik i wyjmij z niego TNT, C4, Little Boy'e oraz inne niezbędne w kuchni przedmioty, które nie zmieściły się w szafkach;
  • Włóż swoje danie do środka oraz zamknij drzwiczki (jeśli naszym daniem jest niesforne dziecko możemy go wcześniej pier... uderzyć patelnią w łeb);
  • Przekręć pokrętło na odpowiadającą tobie wartość[1];
  • Po ok. 5 minutach zorientuj się, że twoja potrawa w ogóle się nie piecze:
  • I tutaj mamy wybór:
    • jeśli masz piekarnik elektryczny, to włóż wtyczkę do gniazdka i kontynuuj swoją drogę do zostania profesjonalnym kucharzem;
    • jeśli masz piekarnik gazowy, weź do ręki dowolne źródło ognia (no może nie dowolne – miotacz ognia może podpalić firanki) i odpal gaz w twoim urządzeniu piekącym;
  • Jeśli twoje urządzenie działa na surowiec kupowany od ruskich, zadzwoń po straż pożarną (przypominamy, że numer to 997), ponieważ najprawdopodobniej w tym momencie gaz unoszący się w powietrzu spowodował pożar kuchni;
  • Po pożegnaniu panów strażaków (lub po profesjonalnym upieczeniu dania w piekarniku elektrycznym), możemy wyjąć nasze danie z wnętrza urządzenia;
  • I znów wybór:
    • jeśli właśnie upiekliśmy np. kurczaka możemy go skonsumować (mimo wyglądu i smaku węgla) w naszym zaciszu domowym sami, bądź z najbliższymi (czyt. tymi, których chcesz się pozbyć);
    • jeśli naszym daniem jest niesforne dziecko, ukryj gdzieś zwęglone ciało, upozoruj porwanie i zaangażuj w poszukiwania pół kraju;
  • Po wszystkim wypadało by posprzątać, więc chowamy wyjęte wcześniej przedmioty do piekarnika, a naczynia (jeśli je w ogóle używałeś) połóż na stertę innych brudnych naczyń;
    • Gdy nie chce ci się ich później myć, możesz włożyć je do piekarnika razem z TNT, ew. C4.
      • Startujemy i patrzymy, jak się przypala...

Jeśli bohaterem naszego wybryku kulinarnego było dziecko, między punktami trzeba będzie powtarzać poradę z punktu 3.

Co niedobrego robi piekarnik

Piekarniki często wykonują zagrażające życiu innych osób czynności, co bardzo podoba się produktom do picia, gdyż picie i jedzenie to jakby dwie różne drużyny, które walczą przeciwko sobie. Wady piekarnika:

  • Zabija ciastka;
  • Zabija niewinne jedzenie;
  • Mści się na jedzeniu;
  • Niszczy wszystko, co do niego się włoży;
  • Przypala jedzenie, a czasem nawet mózg kucharza.

Zobacz też:

Przypisy

  1. A raczej odpowiadającą potrawie