Zupa błyskawiczna
Zupka chińska (alt. Vifon, breja) – w temperaturze pokojowej ma postać oleistej cieczy. Osad przypominający makaron jest prawdopodobnie produktem dysocjacji kationowej. Wynaleziona przez chińskiego paleontologa i inżyniera budownictwa Yng Gong Xiana w latach 50. XX wieku.
Pierwotnie stosowana w celach propagandowych (miała ukazywać światu potęgę chińskiego ymperjóm) oraz politycznych. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, suplement diety lub specyfik przeczyszczający (przy skrajnych zaparciach).
W krajach Trzeciego Świata podawana jest osobom w stanie agonalnym w ramach eutanazji. Rosjanie w latach 70. stosowali ją jako katalizator w syntezie ciężkiej wody (D2O). W 1984 r. prezydent Stanów Zjednoczonych Ronald Reagan wprowadził embargo na zupki chińskie ze względu na zwiększoną liczbę zachorowań na [[[Rzeżączka|rzeżączkę]]. Do dziś nie jest znane rzeżączkogenne działanie zupek.