Piernik
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 18:44, 29 kwi 2008 autorstwa Sir Damiinho (dyskusja • edycje) (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Szoferka. Autor wycofanej wersji to 83.10.151.53.)
Piernik (łac. pierdolnik) – rzecz twarda, ciemnobrązowa, warzona z piwem.
Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych ciast, pokrywanych po wierzchu często solą, balami, a w środku przekładanych masą jabłkową. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w blokach, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po wakacjach).