Salceson
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Salceson - wyrób czekoladopodobny, tłoczony zazwyczaj ze świńskich oczu, krwi, cukru pudru i kminku. Salceson dzięki swojemu nieprzeciętnemu smakowi i zapachowi cieszy się szczególnie dużą popularnością wśród rolników.
Rodzaje salcesonów
- Włoski (czosnek, słonina, kminek, móżdżki cielęce, żelatyna ),
- Koci (tłuszcz z kota, krew, zmielone zęby, rosół, żelatyna),
- Pomidorowy (podroby, skórki wieprzowe, krew, zupa pomidorowa, żelatyna),
- Ozorkowy (ozorki wieprzowe, skóra świni, cukier puder, wywar z kurzych nóg, żelki kokosowe).
Salceson można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z resztek po obiedzie.
Ciekawostki
- Według legendy im dłuższego włosa wyłowisz z salcesonu tym dłużej będziesz żył,
- Każde dziecko marzy by dostać 0,5 kg salcesonu pod choinkę,
- Przed zjedzeniem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
- Oficjalną królową salcesonu jest Ilona Anna Syty, zwana również Iloną Salceson tudzież Neną.
- Salceson to coś bardziej wykwintnego niż szynka czekoladopodobna. W laboratorium tajemniczego "M" wynaleziono w 1893 roku 22 nowe rodzaje ego okropnego mięsiwa. Niestety Paster zabronił ich bo były zbyt szkodliwe i miałby więcej arbajtu. Nielegalnie dostałem 21 takich przepisów. Wszystkie po niemiecku to jakis tak brzmi:
- Salceson jodlarski [jeden paznokieć hindusa, pejsy żyda, troszkę krwi polaka, tłuszcz beztłuszczowy, piwo niemieckie bezalkoholowe (ludzie ja nie mogę!!!piwo bez alkoholowe to jak porno w radiu!!!), kilo sera, kilo szyneczki]