Wodzionka
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 14:47, 9 paź 2010 autorstwa 83.30.6.190 (dyskusja)
Provided ID could not be validated.
Provided ID could not be validated.
Wodzionka, wodzianka – zupa, której składnikami są skamieniały chleb (najlepiej z okresu epipaleolitu), czosnek w proporcjach 3kg / litr zupy, kostka smalcu i wrzątek. Potrawa ta jest specyficzna dla regionu śląskiego.
Smakosze kuchni śląskiej twierdzą, że tylko na Śląsku można osiągnąć idealny smak wodzionki, dzięki ogromnej zawartości (niespotykanej na całym świecie) w tamtejszej wodzie wodociągowej metali ciężkich i stężeniu chloru około 90%, które nadają wodzionce charakterystyczny dla niej posmak zardzewiałej miednicy.
Potrawa zyskała popularność dzięki ślunskim chłopokom, którzy śpiewali instrukcję obsługi. Szablon:Stubkuch
Jeśli zjesz taką wodziankę , poczujesz prawdziwe ślunskie rury .