Chipsy

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Plik:Crisps.jpg
Apelujemy uprzejmie o nielizanie monitorów i nieślinienie klawiatury

Chipsy (czipsy, wym. cipsy, chipy) – za cienko pokrojone frytki. Silnie uzależniająca pożywka na bazie pyr, przypraw i „substancji wzmacniającej smak i zapach (glutaminian sodu, rybonukleotydy disodowe, guanylan disodowy). Może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych – i nikt nie wie, dlaczego.

Alternatywne zastosowanie chipsów

Historia

Czipsy sprzedawane tylko dorosłym

Czipsy powstały właściwie dzięki wrednemu kucharzowi i wybrednemu klientowi. Otóż ów klient trzy razy odsyłał swoje pieczone pyry do kucharza, wyzywając go od ćwoków nie umiejących pokroić ziemnioków wystarczająco cienko. Wk***iony szef kuchni postanowił dopiec upierdliwemu klientowi, pokroił bulwy na wręcz przezroczyste plasterki i upiekł je na krucho. Możecie się domyślać jak zdziwił się, gdy klient ogłosił jego danie "nektarem w amerykańskich ustach" i rozpoczął ich masową produkcję najprawdopodobniej przypisując wynalezienie czipsów sobie samemu. Od kiedy tylko czipsy wkroczyły na rynek, nie spotkały się z przychylnością kół gospodyń domowych. Ksenofobicznie nastawieni Polacy nie chcieli przyjąć do wiadomości, że ten hamerykański produkt wypiera z półek prawdziwie polskie żarło. Wymyślono więc wiele mitów na temat czipsów – pisano prace magisterskie o ich sposobie wytwarzania: z włosów, paznokci, gleby, insektów i monotlenku diwodoru. Środowiska jedynej słusznej i niepodważalnej prawdy twierdziły, że czipsy (jak i nieco wcześniej guma Turbo) są rakotwórcze i niebezpieczne .

W sporcie

Czipsy – obok piwa, krakersów, telewizora, fotela lub kanapy – są najczęściej używanym przedmiotem w polskiej piłce nożnej oglądanej.

Szablon:Stubkuch