Sztuka kulinarna
Sztuka kulinarna - to dziedzina nauki zajmująca się przetwarzaniem martwych zwierząt, ludzi i roślin w celu spożycia (według Roberta Makłowicza jest do befinicja niedokładna, gdyż zakłada on, że jadł pyszną zupę na wirusach).
Historia
Prawdopodobnie pierwszym dziełem sztuki kulinarnej było zwierzątko, które nie zdąrzyło spieprzyć z płonącego lasu. Dlatego też za pierwszego artystę uprawiającego sztukę kulinarną nalezałoby uznać owe zwierzątko.
Człowiek pierwotny zasadniczo nie uprawiał sztuki kulinarnej, jędząc głównie surowe jaszczurki, dinozaury czy patyki.
Do czasu średniowiecza ludzie żywili się głównie winem, daktylami i wieprzowiną, czasami jakimiś chwastami. Człowiek średniowieczny porzucił zwyczaj uprawiania sztuki kulinarnej żywiąc się głównie żabami i wodą święconą.
Autorowi tego hasła oderwało palce zaraz po tym, jak wklepał kilka zdań. Jeśli chcesz go zastąpić – rozbuduj to hasło.